Wat lokt Meniere uit?

Wat lokt Ménière uit?

De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.

Wat verergert Ménière?

Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.

Hoe begint ziekte van Ménière?

Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Tijdens deze aanvallen, die een paar uur kunnen duren, kunt u niet meer uw normale werkzaamheden verrichten.

Hoe voorkom je Ménière?

Zoek afleiding en ontspanning. Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de Ménière draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaken mogelijk extra druk in het binnenoor. Volgens velen speelt stress een rol bij het uitlokken van een aanval maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe weet ik of ik Ménière heb?

Bij de ziekte van Ménière heb je last van terugkerende aanvallen van duizeligheid, oorsuizen en slechthorendheid. Een aanval duurt meestal twee tot drie uur, maar kan ook langer aanhouden. Deze aandoening ontstaat vaak plotseling en gaat uiteindelijk vanzelf weer voorbij. Dit kan enkele jaren duren.

Wat is Ménière syndroom?

Bij de ziekte van Ménière heeft u heftige aanvallen van draaiduizeligheid: U bent zo duizelig en misselijk dat u niets meer kunt doen. Vaak moet u ook overgeven. U kunt minder goed horen (vooral de lage tonen hoort u slecht).

Wat zijn de symptomen van Ménière?

De ziekte van Ménière komt meestal aan één zijde voor, houdt gewoonlijk enkele uren aan en wordt gekenmerkt door een combinatie van drie klachten.

  • Aanvallen van hevige draaiduizeligheid.
  • Plotse slechthorendheid, met eventueel herstel van het gehoor nadien.
  • Oorsuizen (meestal toenemend bij een aanval) of druk op het oor.

Wat kun je doen aan de ziekte van Ménière?

Trek op tijd aan de handrem. Er zijn geen medicijnen om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Soms is met een hoortoestel mogelijk het gehoorverlies te verhelpen of het oorsuizen te maskeren. Acceptatie dat u de ziekte van Ménière hebt, door uzelf, maar ook door uw omgeving, is belangrijk.

Hoe wordt de ziekte van Ménière vastgesteld?

Hoortest. De KNO-arts zal onder andere een hoortest afnemen. Een hoortest kan bijdragen aan de diagnose van de ziekte van Ménière. Omdat het gehoorverlies wisselend is, laat de arts op verschillende momenten het gehoor meten.