Inhoudsopgave
Wat kun je zien op een EEG?
Bij een EEG of hersenfilmpje kijken we naar de elektrische activiteit van uw hersenen. We plakken bij een EEG onderzoek elektroden op uw hoofd en bij uw hart, en meten zo uw hersenactiviteit.
Is een EEG gevaarlijk?
Een EEG is pijnloos. De elektroden zitten op uw hoofd geplakt met elektrodenpasta. U voelt de elektroden natuurlijk zitten, maar ze doen geen pijn.
Hoe werkt een Hersenfilmpje?
Een hersenfilmpje, ook wel een EEG (elektro-encefalogram), is een onderzoek waarbij de elektrische hersenactiviteit wordt gemeten. U krijgt hiervoor elektroden op uw hoofd bevestigd met een kleefpasta, lijm of een badmuts. Tijdens de meting wordt er met lichtflitsen, geluiden etc. gekeken hoe uw hersenen reageren.
Welke afwijkingen EEG?
Het meest bekend zijn de EEG-afwijkingen bij leverziekten. De EEG-afwijkingen kunnen aanwezig zijn met of zonder klinische tekenen van encefalopathie, maar over het algemeenis de elektroklinische overeenkomst goed. Hoe dieper het bewustzijn daalt, hoe trager het EEG wordt.
Wat zie je op een EEG bij epilepsie?
Het EEG-apparaat meet de elektrische signalen in de hersenen. Wat er gemeten wordt aan elektrische hersenactiviteit wordt op papier geprint. U ziet dan allemaal lijnen naast elkaar met pieken en dalen. Bij een epileptische aanval wordt het doorgeven van deze elektrische signalen verstoord.
Is epilepsie altijd te zien op een EEG?
Als je op een eeg niks ziet, wil dat nog niet zeggen dat je geen epilepsie hebt. Als je epilepsie hebt, heb je bij een eerste eeg maar ongeveer 50% kans om die epileptische fenomenen te vangen. Dan kun je nog eens het eeg herhalen, dat gebeurt ook vaak.
Hoe zie je epilepsie op EEG?
Hoe betrouwbaar is een EEG?
In het nu gepresenteerde onderzoek, is de analyse van de EEG’s geautomatiseerd en geeft de computer een prognose die zeer betrouwbaar blijkt te zijn. Twaalf uur na de reanimatie weet het lerende systeem een slechte prognose te voorspellen met 58% nauwkeurigheid en een goede prognose met 48%.
Hoe lees je een EEG af?
Een EEG-signaal wordt weergegeven als een aantal grafieken, waarin de gemeten spanning op de verticale as staat en de tijd op de horizontale as. Het uiterlijk van deze grafiek kan informatie geven over de staat waarin de hersenen zich bevinden, bijvoorbeeld of men slaapt, opgewonden of juist ontspannen is.
Welke aandoeningen lijken op epilepsie?
Andere aandoeningen die op epilepsie lijken Flauwvallen: je valt en raakt even buiten bewustzijn. Soms schokt het lichaam even of verlies je urine. Hartritmestoornissen: kunnen verschijnselen geven die lijken op epileptische aanvallen. De arts laat meestal een hartfilmpje (ECG: Elektrocardiogram) maken van het hart.
Kan je epilepsie zien in hersenen?
Soms wordt er bij een scan een afwijking in de hersenen gevonden. Maar soms wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. Bijvoorbeeld omdat de afwijking heel klein is. Kleine afwijkingen kunnen tot epilepsie leiden, zonder dat deze op een scan zichtbaar zijn.
Hoe werkt een EEG?
Hoe werkt een EEG? Hersenactiviteit wordt gemeten met elektroden. Dit zijn kleine metalen plaatjes die via een draadje zijn verbonden met een versterker. De elektroden worden met een pasta of lijm op het hoofd geplakt, los of in een soort badmuts.
Wanneer is EEG toegepast?
Een EEG wordt toegepast wanneer men iets wil weten over de hersenactiviteit. Het wordt veel gebruikt bij (het vermoeden van) epilepsie, bij beschadigingen in de hersenen als gevolg van beroerte of hersentumor en bij slaap-/waakstoornissen, zoals narcolepsie. Een EEG kan ook worden toegepast indien de patiƫnt niet bij bewustzijn is.
Wat is de afkorting EEG?
EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. Het is geen behandelmethode. Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz).