Wat kun je zien in het planetarium?

Wat kun je zien in het planetarium?

Medewerkers van het Planetarium laten de sterrenhemel van het seizoen zien. Dan nemen ze je mee de ruimte in. Langs de planeten van het zonnestelsel. Tussen de sterren, op zoek naar nog meer planeten.

Hoe lang duurt een bezoek aan het planetarium?

Daarmee is het het oudste werkende planetarium ter wereld. Bij uw bezoek krijgt u uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten.

Welke planeten opgenomen zijn in het planetarium van Eise Eisinga?

Een op de zolder boven de bedstee en het plafond aangebracht raderwerk regelt met een regulateur de omlooptijden van de toen bekende planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter en Saturnus. De planeten hangen als bollen in de kamer waarbij ze aan de zonzijde goudkleurig beschilderd zijn.

Welk doel had Eise Eisinga?

In 1774 vreest Friesland het einde der tijden door een voorspelling dat de aarde uit zijn baan zal worden geslingerd. Zakenman Eise Eisinga berekent dat dit niet kan en bouwt, als een echte Verlichtingsdenker, in zijn huis in Franeker een planetarium zodat iedereen zelf kan zien hoe het zonnestelsel werkt.

Hoe werkt planetarium?

Het hart van zo’n planetarium is een bol waarop projectoren gemonteerd zijn die de sterren projecteren. Door de bol rond te draaien ziet men de dagelijkse beweging van de sterren. Verder bevat het apparaat een aantal projectoren voor zon, maan en planeten.

Hoe lang duurt bezoek planetarium Franeker?

Bij een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium hoort een uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. Het overige deel van het museum is op eigen gelegenheid te bezichtigen.

Waar woont Eise Eisinga?

Eisinga vluchtte de andere kant uit, naar Duitsland. Nadat hij te horen had gekregen dat zijn echtgenote was overleden en zijn huis verbeurd was verklaard vestigde zich als wolkammer te Visvliet in de provincie Groningen.

Hoe wist Eise Eisinga dat de paniek niet nodig was?

In zijn woonkamer hangt de zon in het midden, terwijl de planeten eromheen bewegen dankzij de raderwerken die in verbinding staan met een slingeruurwerk op zolder. Toen het klaar was kon Eisinga iedereen tonen dat de dominee het helemaal verkeerd gezien had en dat de paniek volstrekt overbodig geweest was.

Hoe werkt het planetarium van Eisinga?

Het slingeruurwerk in het planetarium wordt aangedreven door negen gewichten. Via houten hoepels en schijven met tienduizenden handgesmede spijkers worden alle planeten op hun eigen snelheid rondgedraaid. Het planetarium is zo nauwkeurig, dat het na ruim twee eeuwen nog steeds klopt. Het is te bezoeken in Franeker.

Waar sterren kijken Nederland?

Ik tip je graag de vijf beste plekken om sterren te kijken in Nederland.

  1. De Kop van Goeree Provincie Zuid-Holland.
  2. De Kiekkaaste Provincie Groningen.
  3. Dark Sky Park Lauwersmeer Provincie Friesland.
  4. Dwingelderveld Nationaal Park Provincie Drenthe.
  5. Dark Sky Park De Boschplaat Op de Waddeneilanden.

Naast de Planetariumkamer biedt het Planetarium een fraaie collectie astronomische instrumenten en een eigentijdse expositie over ons zonnestelsel en het heelal. Andere vaste onderdelen van het museum zijn de voormalige wolkammerij van Eisinga en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten.

Wie heeft het planetarium gemaakt?

Eise Eisinga was een Friese amateurastronoom die in de achttiende eeuw in zijn woonkamer in Franeker het eerste (nu nog werkende) planetarium bouwde. Eisinga werd in 1744 geboren als zoon van een wolkammer. Hij was daardoor voorbestemd om ook wolkammer te worden.

Wat bouwde Eise in zijn woonkamer?

Tussen 1774 en 1781 bouwt Eise Eisinga in zijn huis iets heel bijzonders: een planetarium, ons eigen zonnestelsel op schaal. Het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Hoe is het planetarium gemaakt?

Wie kocht in 1818 het planetarium?

Koning Willem I bezichtigde het planetarium in 1818 en kocht het in 1825 aan voor de Nederlandse staat.

Wat heeft Eise Eisinga gemaakt?

Eise Jeltes Eisinga (Dronrijp, 21 februari 1744 – Franeker, 27 augustus 1828) was een Nederlands amateur-astronoom, patriot en bouwer van het Eise Eisinga Planetarium. Als vertegenwoordiger van de Verlichting in Nederland is Eisinga opgenomen in de canon van Friesland en de canon van Nederland.

Wat deed Eise Eisinga voor werk?

Eise Eisinga (1744-1828) bouwde in de achttiende eeuw een planetarium in Franeker. Dit planetarium werkt nog steeds. Eise heeft enkel de lagere school voltooid, zodat hij daarna kon werken.

Welk doel Eise Eisinga had met het planetarium dat hij bouwde?

Waar bouwde Eise Eisinga?

Wat vond Eise Eisinga leuk?

Vanwege dit gerucht en de wetenschap de “de aarde immers toch blijft bestaan” vond Eise Eisinga het leuk om een machine te bouwen “die mij ieder moment kan laten zien wat er aan de hemel gebeurt”. Aan de hand hiervan kon hij de nieuwsgierige toeschouwers laten zien hoe de planeten zich bewegen.

https://www.youtube.com/watch?v=Ql9g3bONYuQ