Wat kun je niet meer met een nieuwe heup?

Wat kun je niet meer met een nieuwe heup?

Dat betekent:

  • U kunt niet hurken of met optrokken knieën zitten.
  • U kunt niet op een laag toilet zitten.
  • U kunt niet op een lage stoel of bank zitten.
  • U kunt niet in en uit een laag bed stappen.
  • U kunt niet met uw handen bij uw voeten komen, bijvoorbeeld om sokken aan te trekken of veters te strikken.

Hoe zetten ze een nieuwe heup?

De chirurg zaagt de zieke kop van het dijbeen af en plaatst een nieuwe heupkop van metaal of keramiek aan een steel in het dijbeen. De zieke heupkom wordt uitgefreesd en u krijgt een nieuwe kom van metaal en/of kunststof. Deze nieuwe kop en kom vormen samen een mooi glad gewricht, zodat u weer soepel kunt bewegen.

Lees ook:   Hoe zware lasten tillen?

Hoe lang niet rijden na nieuwe heup?

Het advies van specialisten is duidelijk: de eerste zes weken mag je sowieso geen autorijden. Na zes weken ga je op controle bij de specialist. Dat is het moment waarop je kunt informeren wanneer je weer mag autorijden na de heupoperatie.

Wat is het gewicht van een heupprothese?

Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.

Wat zijn de leefregels voor thuis na een heupoperatie?

Leefregels ten aanzien van bukken en hurken

  • Niet mag bukken vanuit een stoel;
  • Niet mag hurken;
  • Niet op een lage stoel of kruk mag gaan zitten.
  • Niet met de benen over elkaar mag gaan zitten;
  • De knie niet in de richting van de neus mag brengen, bijvoorbeeld om je nagels te knippen;

Is een heupoperatie zwaar?

Deze operatie is vrij zwaar en het herstel vraagt wilskracht en inspanning van u en uw naasten. Een goede voorbereiding op de operatie is daarom belangrijk. Het heupgewricht is een kogelgewricht. Als u loopt en beweegt draait de kop van uw dijbeen soepel rond in de kom van uw bekken.

Lees ook:   Hoe kan je zien dat je iets gebroken hebt?

Waarom Ongecementeerde heupprothese?

Voordelen. Bij een ongecementeerde prothese kunnen er na verloop van tijd geen scheurtjes in het cement komen. Er is immers geen cement. Dit is een voordeel.

Hoe lang duurt een Heuprevalidatie?

Hoe lang duurt de heup revalidatie? U moet in ieder geval circa zes weken na de operatie met krukken lopen. Na verloop van tijd krijgt u meer en zwaardere oefeningen. Twee tot drie maanden na de heupoperatie heeft u gemiddeld 2 keer per week fysiotherapie nodig.

Kan been niet omhoog krijgen na heupoperatie?

Bij een diepe buiging of bij het zitten op een lage stoel of WC kan de heup uit de kom raken. Dit geeft direct pijn in de heup waardoor de patiënt niet meer op het been kan staan. Als er sprake is van een infectie dan is dit vaak gedurende de eerste periode na het plaatsen van de heup prothese.

Is een heupoperatie pijnlijk?

Tijdens de heupoperatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Hou er echter rekening mee dat uw nieuwe heup tot 3 maanden na de heupoperatie pijnlijk kan zijn. De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt minder na ongeveer 2 weken na de heupoperatie.

Lees ook:   Hoeveel is een helling van 7 graden?

Waar pijn na heupoperatie?

De pijn is vaak in de lies, bil of bovenbeen gelokaliseerd en met name aanwezig bij het belasten van de heup. Bij een diepe buiging of bij het zitten op een lage stoel of WC kan de heup uit de kom raken. Dit geeft direct pijn in de heup waardoor de patiënt niet meer op het been kan staan.