Inhoudsopgave
Wat kun je niet eten als je melk intolerantie hebt?
Voedingsadvies
- volle, halfvolle en magere melk en karnemelk.
- geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk.
- zachte geiten- en schapenkaas.
- chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken zoals Rivella en Taksi.
- smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas, verse kaas, Hüttenkäse, cottage cheese.
- yoghurt, kwark, kefir.
Hoe merk je dat je allergisch bent voor melk?
Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Hoe weet je of je niet tegen lactose kan?
Bekende symptomen van lactose-intolerantie zijn buikpijn, diarree, een opgeblazen buik, winderigheid en misselijkheid. Het wordt veroorzaakt doordat het lichaam geen of weinig lactase aanmaakt.
Hoe ontwikkel je lactose-intolerantie?
Een lactose-intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een (chronische) darmontsteking, een darminfectie, na een darmoperatie of na bestraling van de darm. De darmwand is in dat geval niet meer in staat om voldoende lactase aan te maken.
Hoe stel je Lactoseintolerantie vast?
Lactose-intolerantie kan op verschillende manieren getest worden. De bekendste lactose-intolerantie testen zijn de waterstof-ademtest, Lactose Tolerantie Test (LTT) en de eliminatie-provocatietest. De waterstof-ademtest meet de samenstelling van waterstof in de adem na het consumeren van lactose.
Wat mag je niet meer eten als je lactose intolerant bent?
Bij een lactosevrij dieet moeten de volgende producten strikt vermeden worden:
- lactose.
- koe-, geiten-, schapen- en ezelinnenmelk.
- zachte geiten- en schapenkaas.
- karnemelk, yoghurt, kwark, kefir.
- yoghurt- en fruitzuiveldranken.
- roomkaas, smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas en verse kaas.
- vla, pap, pudding, mousse.
Hoe herken je koemelkallergie bij volwassenen?
Denk je dat je een koemelkallergie hebt? Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Hoe kan je koemelkallergie herkennen?
Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, geïrriteerde ogen, loopneus, eczeem, rode vlekjes, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten. Koemelkallergie kan leiden tot ondervoeding en een tragere groei, dus daar wordt door kinderartsen ook op gelet.