Wat kun je met citroentijm?

Wat kun je met citroentijm?

Citroentijm kun je zo gebruiken:

  • Er thee van zetten (klein takje toevoegen aan gewone thee en even laten trekken).
  • Drogen en gebruiken in de wintermaanden.
  • Bij kipgerechten.
  • In fruitsalades.
  • In een honingdressing, met een salade van gegrilde verse geitenkaas, appel en sla.
  • Meestoven in de ratatouille.

Wat kun je gebruiken in plaats van tijm?

Tijm is moeilijk om direct te vervangen door een andere kruid. Indien je geen tijm in huis (of de tuin) hebt, kun je wellicht gebruik maken van de Provençaalse kruidenmix. In noodgevallen kun je gebruik maken van basilicum, majoraan, oregano of bonenkruid.

Wat lijkt het meest op tijm?

Gebruik je voor het eerst tijm? Doseer voorzichtig zodat je kunt wennen aan de krachtige smaakontwikkeling. Een andere variant naast tijm is citroentijm. Je kunt takjes tijm het beste in de koelkast bewaren.

Kun je alle tijm eten?

Alle soorten zijn eetbaar maar de gewone tijm wordt het meeste gebruikt in de keuken. De geurige citroentijm tegenwoordig wat vaker, terwijl de wilde tijm juist in de kruidengeneeskunde de sterkste werking heeft.

Is citroentijm eetbaar?

Je kunt citroentijm het hele jaar door planten en oogsten. Vooral de kleine blaadjes en jonge takjes hebben de meeste smaak en zijn erg geschikt om mee te koken. De bloemetjes van de plant kun je gebruiken maar hebben een iets minder sterke citroenachtige smaak.

Hoe gezond is tijm?

Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.

Kan je tijm vervangen door rozemarijn?

Tijm. Tijm, hoewel milder van smaak dan rozemarijn, is een van mijn topkeuzes als de beste allround vervanging voor rozemarijn.

Hoe maak ik verse tijm schoon?

Tijm schoonmaken is niet moeilijk, je rist als het ware de blaadjes met 2 of 3 vingers van de steeltjes. Daarna goed wassen vanzelfsprekend. Zijn de steeltjes van hout, dan kun je deze niet gebruiken, zijn de steeltjes groen en dus zacht, dan kun je ze klein snijden.

Hoe snoei je tijm?

Tijm moet na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden. Let erop dat je niet in het oude hout knipt. Na de snoeibeurt moet je beneden aan nog steeds groene groei zien. Kort hem vanaf de bovenkant met zo’n 5 à 7 cm in om zijn vorm te laten behouden.

Kan je wilde tijm eten?

Wilde tijm is aanmerkelijk zachter dan de gekweekte soort, dus je kunt er best wat van gebruiken. Het is goed te gebruiken om toe te voegen aan salades, of om te gebruiken in omelet of als algemeen kruid te gebruiken.

Hoe ziet wilde tijm eruit?

De echte tijmsoort is een altijd groen blijvend struikje, dat 25 cm hoog wordt. De houtige stengels vormen een dichte onderlaag. De blaadjes zijn klein, eivormig en aromatisch, aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant grijs. Hij krijgt roze tot paarse bloemetjes, die in kegelvormige trossen staan.

Is citroentijm winterhard?

Hoewel citroentijm winterhard is, is het verstandig het plantje tijdens strenge winters te beschermen en af te dekken. Zo weet je zeker dat je er in het voorjaar opnieuw plezier van hebt. Van citroentijm kun je ook thee zetten.