Wat kun je het beste eten na een galblaasoperatie?

Wat kun je het beste eten na een galblaasoperatie?

Voedingsadviezen

  • U kunt het beste volkorenbrood kiezen.
  • Eet voldoende groente en fruit.
  • Besmeer boterhammen met (dieet) halvarine.
  • Gebruik voor de warme maaltijd vloeibaar bak- en braadvet of olie.
  • Gebruik mager vlees, magere melk(producten) en 30+ of 40+ kaas.
  • Eet 1 keer per week vis.

Waar moet je opletten als je galblaas is verwijderd?

Als de galblaas weg is, maakt de lever nog steeds gal aan. De gal wordt nu alleen niet meer opgeslagen in de galblaas, maar gaat direct naar de darm toe. Dat kan, vooral vlak na de operatie, diarreeklachten geven. Bij diarree is het belangrijk dat je veel vezels eet en dat je voldoende drinkt.

Hoe kan ik de galblaas verwijderen?

Lees ook:   Is MTV gratis?

De operatie om de galblaas te verwijderen wordt meestal laparoscopisch uitgevoerd. Dit betekent door middel van een kijkoperatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een buis waarop een videocameraatje en een lampje gemonteerd zijn.

Hoe kan de mens zonder galblaas leven?

De mens kan dus, indien nodig, zonder galblaas leven. Zijn functie is het opslaan van de gal geproduceerd door de lever om zodoende de vetten die je eet te verteren. Om deze reden zullen je darmen, na de verwijdering van de galblaas, moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen uit vetrijke voedingsmiddelen.

Wanneer kunnen galstenen in de galblaas terechtkomen?

Galstenen kunnen in de galblaas zitten of in de galwegen terechtkomen. Zodra de galstenen in de galblaas of in de galwegen de doorstroming van galvloeistof verhinderen kan dit klachten geven. Dit kan heftige pijn rechts in de bovenbuik geven, ook wel kolieken genoemd. De aanvallen treden eerder op na een grote vette maaltijd.

Lees ook:   Hoeveel azijn om wasmachine te reinigen?

Is galblaas vlees vermijden?

Er wordt gezegd dat mensen na de verwijdering van de galblaas vlees moeten vermijden. Dat is echter een halve waarheid. Natuurlijk moet je vet vlees vermijden, maar je kunt vaak prima magere eiwitten eten. Artsen bevelen dan ook ham, kalkoen, mager rundvlees, kip, vis en eieren aan.