Inhoudsopgave
Wat kun je eten als je moeilijk kunt slikken?
U kunt gebruik maken van verse groenten, diepvriesgroenten of groenten uit blik of pot. Kies groenten die u goed fijn kunt maken zoals andijvie, bloemkool, broccoli, bietjes, doperwten, spinazie, spruitjes, witlof, wortelen.
Welke adviezen kun je een zorgvrager met slikklachten geven om de voedingsinname te bevorderen?
Slikproblemen doen zich bijvoorbeeld voor wanneer iemand niet meer goed kan kauwen, het eten niet meer weg kan krijgen of zich telkens verslikt….Adviezen voor dranken
- Verdik de dranken.
- Neem koude of zure dranken (bijvoorbeeld karnemelk).
- Geef Lactulose niet puur maar verwerk het in thee of yoghurt.
Is het een probleem als een zorgvrager alleen zachte voeding eet?
Niet alleen zacht voedsel zorgt voor een verminderde zelfreiniging van de mond. Ook stijve en slappe verlammingen van de mondspieren, voortdurend openhouden van de mond en mondademhaling zijn oorzaken van verminderde natuurlijke reiniging van de mond.
Hoe kun je naasten betrekken bij het voldoende drinken?
Help haar voldoende te drinken: Serveer bij iedere maaltijd een glas water, melk of sap. Drinkt ze weinig, geef haar dan fruit, pap, yoghurt, vla of ijs. Daarmee krijgt ze ook vocht binnen. Bied haar de hele dag door verschillende soorten warme en koude dranken aan.
Wat gebeurt er met slikken?
Slikken gebeurt globaal in vier fasen: Voorbereidende fase: afhappen, kauwen en verzamelen van voedsel op de tong. Mondfase: vervoer van het voedsel naar de keel door een golvende beweging van de tong door de tongspieren. Het zachte gehemelte sluit de neusweg af en de slikreactie volgt.
Heb je moeite met slikken?
Heb je moeite met slikken dan heb je last van de medische aandoening “dysfagie” of eenvoudigweg: slikproblemen. Vaak liggen slokdarmaandoeningen aan de basis van dit slikproblemen, maar ook andere aandoeningen kunnen dysfagie veroorzaken.
Wat zijn de oorzaken van slikken?
Veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere spieraandoeningen, schildklierproblemen en medicijngebruik. Slikproblemen herken je onder andere aan vaak slikken, moeite met eten, langzamer eten, hees- en schorheid en/of pijn bij het slikken.
Hoe vervolgt het voedsel zijn weg door de keel?
Voorbereidende fase: afhappen, kauwen en verzamelen van voedsel op de tong. Mondfase: vervoer van het voedsel naar de keel door een golvende beweging van de tong door de tongspieren. Het zachte gehemelte sluit de neusweg af en de slikreactie volgt. Keelfase: het voedsel vervolgt zijn weg door de keel.