Wat kun je doen tegen hypoglykemie?

Wat kun je doen tegen hypoglykemie?

Als uw bloedsuiker te laag is (hypo) of als u klachten heeft die daarbij passen, doet u dit:

  1. Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
  2. Of drink een groot glas water leeg met daarin een flinke scheut limonadesiroop of een lepel suiker (goed roeren).
  3. Of eet 6 tabletten druivensuiker.

Wat gebeurt er als je lichaam teveel insuline aanmaakt?

Een insulinoom maakt extra insuline aan. Teveel insuline veroorzaakt een lage bloedsuikerspiegel, de medische term daarvoor is hypoglykemie. Hierdoor wordt te veel suiker opgeslagen en is er minder suiker beschikbaar als brandstof om je spieren en organen te laten functioneren.

Wat is de behandeling van een hyperglykemie?

De behandeling van een ‘hyper’ of hyperglykemie is er op gericht de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Dit kan door middel van het toedienen van de juiste hoeveelheid insuline. Daarnaast moet worden voorkomen dat je weer een hyperglykemie krijgt en zal het onderliggende probleem aangepakt moeten worden.

Wat is een Suikerval?

Bij een hypo (voluit: hypoglykemie) is het bloedsuiker te laag. Er zit te weinig bloedglucose (bloedsuiker) in je bloed. Je hebt een hypo als je bloedglucose lager is dan 3,9 mmol/l. Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen.

Waardoor kan hypoglykemie ontstaan?

Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.

Welke symptomen kunnen duiden op hyperglykemie?

Symptomen van hyperglycemie

  • Veel plassen.
  • Veel drinken.
  • Droge of plakkerige tong.
  • Lusteloosheid.
  • Vermoeidheid of slaperigheid.
  • Verlies van eetlust, misselijkheid en buikpijn.
  • Vermageren zonder reden.

Wat is het gevaar van hoge Insulinespiegels?

De reactie treedt pas op bij een veel lagere glucosewaarde. Dat maakt een dalende glucosewaarde bij type 1 diabetes extra gevaarlijk. De waarde kan door een relatief te hoge insulinespiegel (te weinig eten, veel bewegen) snel dalen en de beveiligingssystemen tegen hypo maar ook de alarmsymptomen gaan ’te laat’ aan.