Inhoudsopgave
Wat kun je doen met honingraat?
Neem een stukje op je cracker of op je beschuit. Om het extra lekker te maken leg je onder de honing een plakje kaas van wat pittige smaak! Wij zien altijd weer uit naar de heerlijke zomer waarin de bijenkasten bruisen van de bijen en de honingraten gebouwd worden in perfecte geometrie, in ongekende stevigheid.
Waaruit bestaat een bijenraat?
Een bijenraat of honingraat bestaat uit zeshoekige cellen en bevindt zich in een bijenkast, -korf of -nest. De raten zijn gemaakt van bijenwas. De werkbijen (niet de darren of de koningin) vormen de cellen met hun bovenkaken en poten en onderhouden ze zorgvuldig.
Was zuiveren oxaalzuur?
Om 5 kg was te zuiveren en ontkleuren, heb je 3 gram oxaalzuur nodig, opgelost in 100 ml water. Eens de was gesmolten is, voeg je al roerend het oxaalzuurmengsel toe. Je kan hiernaast ook chloriden gebruiken, maar deze zijn zeer schadelijk voor het milieu.
Hoe Raathoning eten?
Van raathoning kun je een stukje afsnijden van twee bij twee centimeter en dan ‘uitpersen’ tussen je tong en verhemelte. Kauwen zou ik niet doen omdat de wasrestjes dan irriterend lang tussen je tanden blijven plakken.
Is Raathoning gezond?
Het wordt ook wel ‘raathoning’ genoemd omdat het direct uit de honingraat komt. Ook wordt het veel verkocht onder de naam ‘imkerhoning’. Behalve dat rauwe honing een stuk gezonder is dan de reguliere honing is de smaak ook anders; volgens velen veel lekkerder dan bewerkte honing uit de supermarkt!
Waar is een bijenkorf van gemaakt?
De meeste bijenkorven werden uit (rogge)stro of buntgras vervaardigd. Maar ook werden wilgentenen gebruikt zoals in Brabant en in Limburg. Korven werden ook wel besmeerd met koemest of leem. Aan de binnenkant werden ze gespijld.
Hoe maken bijen cellen?
Om een honingraat te maken hebben de bijen, bijenwas nodig. Dat produceren ze zelf, met hun wasklieren. Met die was kunnen de bijen de kamers bouwen. Ze gebruiken hun bek om de vormen te maken en zo bouwen ze nog veel meer kamers.
Hoe laat je bijenwas smelten?
Laat de was langzaam smelten… was smelt bij 70°C-74°C maar begint eerder (40°C) al zacht te worden. Controleer de temperatuur, zeker naarmate alle was gesmolten is.. dan gaat de temperatuur stijgen.. hou die zo laag mogelijk (best rond 70°C houden en niet boven de 80°C laten komen).
Was smelten in pan?
Je kan de was smelten in een RVS of emaille pan met onderin een laagje regen- of demiwater. Als alle was gesmolten is dan wikkel je de pan in een oude slaapzak (of nog beter in een hooikist) en laat hem zo heel langzaam afkoelen. De volgende dag kun je de rommel van de onderkant van de waskaas afkrappen of snijden.