Wat kun je allemaal zien in een Urinesediment?

Wat kun je allemaal zien in een Urinesediment?

Een urinesediment bestaat uit niet oplosbare deeltjes in de urine. Het kan onder andere bestaan uit cellen, kristallen en bacteriƫn. Dit wordt met de microscoop bekeken en beoordeeld. De arts kan dit onderzoek laten doen als u klachten heeft die wijzen op bijvoorbeeld nierziekten of (urineweg)infecties.

Is kleurloze urine gevaarlijk?

Kleurloos of lichtgele urine. Waarschijnlijk heb je op een korte tijd veel water gedronken. Kleurloos of lichtgele urine zegt vrijwel niets over je gezondheid. Je urine is gewoon sterk verdunt door het vele water.

Welke waardes urineweginfectie?

Bij een basische ochtendurine, een pH hoger dan 7, kan er sprake zijn van een urineweginfectie. De aanwezigheid van bacteriƫn in de urine maakt deze basisch.

Wat kun je zien bij urineonderzoek?

In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Wanneer u klachten heeft kan de huisarts aan Saltro vragen om in het laboratorium een aantal testen te doen.

Wat kun je zien aan een urinetest?

Een urineonderzoek wordt verricht om een urineweginfectie (plasbuis, blaas, nieren), een nierziekte aan te tonen of als hulp bij de diagnose van algemene ziekten zoals diabetes.

Hoe lees je urinetest af?

Let op: Het aflezen van de test moet bij daglicht gebeuren. Lees de test af na 90 seconden en binnen 120 seconden na het dompelen van de test in de urine. Na 120 seconden zal de kleur blijven veranderen en is de uitslag niet meer betrouwbaar.

Is het goed als je plas doorzichtig?

Doorzichtig en strokleurig zijn gezonde urinekleuren als het op hydratatie aankomt. Dit is juist meestal niet het geval als je plas donkerder is. Uitdroging kan de oorzaak zijn van donkere urine. De ‘bruinige’ en ‘oranje’ kleuren op onze urinekleurenkaart geven aan dat je gedehydrateerd bent.

Wat betekent kleurloze urine?

Door een teveel aan zouten in je urine, kan je urine wit kleuren. Ook kan een lekkage tussen het lymfestelsel en urinewegen hiervan de oorzaak zijn. In principe is witte urine onschuldig, maar het kan wel een jeukend en irriterend gevoel geven bij plassen. Soms kunnen wel nierstenen ontstaan.

Hoe lees ik een urinetest af?