Wat kost een soa test bij de huisarts?

Wat kost een soa test bij de huisarts?

Het bezoek aan de huisarts betaal je niet, want dat krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Daar betaal je geen eigen risico voor. Gemiddeld kost een test 150 euro. Maar het hangt af van waar je allemaal op getest moet worden.

Kun je een soa hebben zonder dat je het weet?

Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Je kunt dus ook zonder het te merken iemand anders besmetten. Om zeker te weten of je een soa hebt ga je naar de huisarts of GGD voor een soa-test.

Hoe vaak moet je je laten testen op soa?

We adviseren je om je regelmatig (minimaal 2x per jaar) te laten testen: Als je veel wisselende contacten hebt. Als je swinger bent. Als je een hoog risico op HIV en andere SOA’s loopt zoals mannen die seks hebben met mannen, en sekswerkers.

Waar kan ik een gratis soa test doen?

Ben je jonger dan 25, dan kun je bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor gratis en vertrouwelijk onderzoek naar chlamydia en gonorroe. Als het nodig is, wordt er ook op andere soa’s getest. Heb je wisselende sekspartners? Laat je dan minstens elk half jaar op soa’s en hiv testen.

Hoe gaat een soa test bij de huisarts?

Je krijgt van de arts of verpleegkundige een wattenstaafje in een buisje. Het uitstrijkje kun je doen op het toilet in de huisartspraktijk of GGD. Je gaat met dit wattenstaafje bij je anus naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je anus. Het staafje doe je daarna terug in het buisje.

Hoe werkt een soa test bij de huisarts?

Kan je een soa test kopen bij de apotheek?

Soa-zelftests zijn te koop bij drogisterij en apotheek en steeds vaker ook via het internet. Men onderscheidt doe-het-zelftests, waarbij de patiënt zelf het resultaat afleest, en zelfafnametests, waarbij de patiënt zelf materiaal afneemt en dat opstuurt naar een laboratorium.

Welke soa kan je hebben zonder klachten?

Van de meeste soa – maar met name Chlamydia – krijg je helemaal geen klachten. Een soa kan ongemerkt serieuze schade aanrichten. Langdurig drager zijn van bijvoorbeeld chlamydia kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid.