Wat komt er na een punt komma?

Wat komt er na een punt komma?

Een puntkomma houdt het midden tussen een punt en een komma. De zin ervoor en erna hangen nauw met elkaar samen en een punt zou een te sterke scheiding uitdrukken.

Wat komt er na Zoals?

Voegwoord. Er komt vaak ook een komma als er midden in de zin een voegwoord staat. Bijvoorbeeld bij omdat, doordat, zoals, terwijl, aangezien, want en maar. Ik kan niet naar het feest, omdat ik dan op vakantie ben.

Hoe gebruik je de puntkomma?

Een puntkomma hoort alleen in een opsomming als je verschillende zinnen opsomt. Zo’n opsomming begin je gewoon met een dubbele punt. Daarna gebruik je de ; als scheiding tussen opsommende delen, en je sluit af met een gewone punt.

Welke opsommingstekens?

In een opsomming gebruik je een dubbele punt als inleiding als je daar bij het hardop lezen een korte pauze hoort. Achter de delen van de opsomming zet je een komma, een puntkomma of een punt. Hieronder zie je van elke mogelijkheid een voorbeeld.

Waar staan aanhalingstekens?

Aanhalingstekens zet je ergens omheen, bijvoorbeeld om een citaat of een zelfbedacht woord. Ná de beginaanhalingstekens komt nooit een spatie. Vóór de eindaanhalingstekens komt ook nooit een spatie.

Hoe gebruik je het woord zoals?

Zoals wordt in verklarende zinnen gebruikt om een voorbeeld of een reeks voorbeelden in te leiden. Het is dan synoniem met bijvoorbeeld. Vaak wordt zoals in zulke zinnen gecombineerd met bijvoorbeeld, maar dat is dubbelop. Alleen zoals of bijvoorbeeld volstaat hier.

Wat is het gebruik van een punt?

Gebruik van de punt. Een punt wordt op verschillende momenten gebruikt. Een punt zie je terug in teksten als leesteken. Een leesteken is een teken dat wordt gebruikt om een tekst beter te kunnen lezen en te kunnen begrijpen. Een punt zie je ook terug bij afkortingen en getallen .

Wanneer zet je een puntkomma?

Wanneer zet je een puntkomma? Je zet een puntkomma tussen twee zinnen die heel nauw met elkaar samenhangen. Een puntkomma is een leesteken dat qua betekenis tussen een punt en een komma in ligt. Voorbeelden van zinnen met een puntkomma: • Jaap was wel op tijd, maar Frank niet; zijn fiets was kapot.

Wanneer komen de aanhalingstekens voor of na de punt?

Komen aanhalingstekens voor of na de punt? Bij een citaat na een dubbele punt komen de aanhalingstekens na de punt. Voor de volgorde van de punt en het aanhalingsteken geldt de zogenoemde elda-regel: eerst leesteken, dan aanhalingsteken (of afhalingsteken): Hij zei: “Dat is waar.”. Hij vroeg: “Is dat waar?”. Hij riep: “Dat is toch niet waar!”.