Wat kan je vragen over cultuur?

Wat kan je vragen over cultuur?

A. Culturele identiteit van het individu

  • Wat is uw moedertaal?
  • Welke taal spreekt u thuis?
  • Welke taal/ talen spreekt u nog meer?
  • Hoe goed is uw beheersing van de Nederlandse taal?
  • Tot welke etnische groep behoort u officieel?
  • Mist u mensen die dezelfde culturele achtergrond als u hebben? (Als ja:)

Wat is cultuur in de spiegel?

De theorie Cultuur in de Spiegel omschrijft 4 culturele vaardigheden en 4 cultuurdragers. Leerlingen moeten deze culturele vaardigheden en cultuurdragers kunnen ontwikkelen om zich bewust te worden van de eigen cultuur en die van anderen. Ze gebruiken dus de vaardigheden en dragers om te reflecteren op cultuur.

Wat is cultureel bewustzijn?

Centraal uitgangspunt daarbij is het cultureel (zelf)bewustzijn: het menselijk vermogen om uiting en betekenis te geven aan jezelf als individu of als onderdeel van een collectief.

Wat hoort er bij de Nederlandse cultuur?

Typisch Nederlands

  • Sparen. Gierigheid komt niet voor op deze pagina ’typisch Nederlands’.
  • Koningsdag. Sinds het einde van de negentiende eeuw viert Nederland een aan het koningshuis gekoppelde nationale feestdag.
  • Oud Hollandse spelletjes.
  • Delfts Blauw.
  • All you need is love.
  • Sinterklaas.
  • Koffie…
  • Klompen.

Wat is cultuur in kindertaal?

Cultuur is alles wat door de mens is gemaakt en wordt voortgebracht, dus zowel voorwerpen (materiële cultuur) als dingen die bedacht zijn (ideeën, theorieën, wetten, normen en dergelijke). Cultuur staat daarmee tegenover natuur, die is ontstaan zonder ingrijpen van de mens.

Wat is de functie van cultuur?

Cultuur zorgt ervoor dat je weet hoe je moet handelen; het geeft je houvast (als je je niet aan de normen houdt in een groepscultuur waarvan je deel uitmaakt, dan volgt er een sanctie en lig je uit de groep). Cultuur bepaalt je identiteit.

Wat valt er onder cultuureducatie?

Wat verstaan we onder cultuureducatie? Doelbewust leren over en met kunst, erfgoed en media via gerichte instructie, zowel binnen- als buitenschools. Cultuureducatie is in bovenstaande definitie een overkoepelende term voor zowel binnen- als buitenschoolse educatie.

Waarom cultuur op school?

Cultuureducatie bevordert historisch besef, draagt bij aan de vorming van een eigen identiteit en stimuleert een creatieve, onderzoekende houding waarvan kinderen en jongeren een leven lang profiteren. Cultuureducatie geeft plezier en draagt bij aan het algemene welzijn.

Wat is een Sleutelcompetentie?

In de eerste graad van het secundair onderwijs zijn er ook eindtermen basisgeletterdheid voor enkele sleutelcompetenties. Dat zijn eindtermen die elke leerling individueel moet behalen. Die moeten ervoor zorgen dat elke jongere volwaardig kan meedraaien in de samenleving.

Wat is culturele expressie?

Culturele expressie komt aan bod in een inhoudelijke bouwsteen ‘verbeelding gericht inzetten bij het creëren van artistiek werk’ en de daarbij geconcretiseerde eindtermen. Participeren aan kunst en cultuur en het kennen van de toegangswegen en mogelijkheden tot culturele zelfontplooiing zijn hierbij belangrijk.

Wat wordt cultuur verstaan?

Onder cultuur wordt verstaan het complexe maatschappelijke systeem waarin mensen leven. Historische heeft het woord verschillende betekenissen gehad zoals civilisatie en burgerlijke deugden.

Wat is cultuur bewerken?

Cultus [ bewerken] Uiteraard is het bovenstaande een bijzonder brede definitie. Het geheel aan gedragingen omvat de normen en waarden van de cultuur, haar taal en kunstuitingen, religie, politiek, economie en technologie. En eveneens het leefbaar maken van het landschap door het in cultuur te brengen.

Is cultuur veranderlijk?

Culturen zijn veranderlijk en beïnvloeden elkaar zodra de dragers van een cultuur in contact komen met dragers van een andere cultuur. Het is daarom gevaarlijk om de grenzen van de ene cultuur en de andere te absoluut te zien. Een goed voorbeeld daarvan is de cultuur van de mensen die uit Afrika als slaven naar Noord-Amerika gebracht werden.