Wat kan een liesbreuk veroorzaken?
Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand. Die zwakke plek: kan aangeboren zijn. kan komen door druk of spanning op de buikwand in combinatie met verzwakking van spieren en bindweefsel.
Wat mag je wel en niet na een liesbreukoperatie?
Ga in de eerste week niet te zwaar tillen en zorg dat u niet overdreven hoeft te persen op de wc. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer gaan doen. U kunt weer werken, fietsen en sporten. Wat u kunt doen, mag u doen.
Hoe ontstaat een liesbreuk?
Oorzaak liesbreuk. Een liesbreuk ontstaat door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Hoe het komt dat de buikwand uitrekt, heeft meestal te maken met toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook aanleg en roken spelen een rol.
Hoe verdwijnt de liesbreuk?
Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. De breuk kan uiteenlopende klachten geven. Behalve een zwelling bij staan en lopen is er vaak een zwaar, soms pijnlijk en branderig gevoel in de lies, soms samen met misselijkheid. Veelal zit de breuk ook in de weg als u zit.
Wanneer is een liesbreuk goed vast te stellen?
In de meeste gevallen is een liesbreuk goed vast te stellen tijdens een lichamelijk onderzoek door een arts. Omdat liesbreuken vaak aan beide zijden voorkomen, worden altijd de beide liesregio’s grondig onderzocht. Bij zwaarlijvige mensen kan het lichamelijk onderzoek moeilijker zijn. Bij twijfel kan een echografie vaak uitsluitsel geven.
Wat is diagnose liesbreuk?
Diagnose liesbreuk. Een liesbreuk kan worden vrij eenvoudig worden gediagnosticeerd door een medisch onderzoek. Een urinetest kan uitsluitsel bieden over een urineweginfectie. Andere testen kunnen helpen om andere aandoeningen uit te sluiten die kunnen bijdragen tot de hernia, zoals darmkanker of een longkanker die overmatig hoesten veroorzaakt.