Wat is zelfreflecterend vermogen?

Wat is zelfreflecterend vermogen?

Zelfreflectie. Het belangrijkste ontwikkelingspunt is het zelfreflecterend vermogen dat leidt tot een attitude van voortdurend leren: je mag fouten maken want juist daarvan leer je, het leven als een speeltuin om in te experimenteren. Hiervoor is lef nodig en het oprecht willen leren van fouten.

Wat is goede zelfreflectie?

Zelfreflectie betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt. Je staat stil bij hoe je werkt door naar jezelf te kijken over een bepaalde periode. Je denkt daarbij na over de keuzes die je hebt gemaakt binnen je werk.

Wat is belangrijk bij reflecteren?

Bij de meeste draait het om het terugkijken op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren. Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt.

Hoe kan je beter reflecteren?

Beter reflecteren? Deze 7 tips helpen je op weg:

  1. Reflecteer waar en wanneer je maar wilt.
  2. Zelfreflectie: doe het regelmatig.
  3. Neem een moment van stilte.
  4. Reflecteer niet alleen op negatieve situaties.
  5. Schrijf in een dagboek.
  6. Wees je bewust van eventuele blokkades.
  7. Pas negatief gedrag aan.

Waarom is zelfkennis zo belangrijk?

Wie zichzelf kent, weet waar zijn sterke en zwakke punten liggen. Zelfkennis maakt het makkelijker om van eigen fouten te leren, maar bijvoorbeeld ook om samen te werken met anderen. Bovendien is zelfkennis onontbeerlijk voor een gezonde en succesvolle carrière.

Wat als iemand geen zelfreflectie heeft?

Het kan ook zijn dat jij moeite hebt om zelfreflectie volledig toe te passen op jezelf en je daarvoor hulp nodig hebt om deze ontwikkeling te stimuleren. Hierbij kan een lifecoach, therapeut of een psycholoog de ideale persoon zijn om jou een spiegel voor te houden. Samen met deze persoon werk je naar jouw doelen toe.

Welke vragen stel je bij zelfreflectie?

Hulpvragen voor reflectie

  • Waardoor laat je je leiden?
  • Wat kan je boos maken?
  • Waardoor raak je gespannen?
  • Wat is er gebeurd?
  • Wat ging goed?
  • Wat deed je?
  • Wat maakte het tot een succes? Geef bij je ervaringen aan wat je dacht, voelde en wilde.
  • Welke persoonlijke eigenschappen kwamen tot uiting?

Waarom is zelfreflectie moeilijk?

Waarom is dat soms zo moeilijk? Wanneer je vrijuit reflecteert, is het heel makkelijk om net even te lief te zijn voor jezelf. Misschien komt er wel een kritische doorvraag-vraag bij je op, maar het is heel makkelijk om jezelf voor de gek te houden en de moeilijke vragen te ontwijken.

Wat zijn de belangrijkste open vragen als je gaat reflecteren?

Open vragen Wat, waar, wanneer, hoe, kun je me iets meer vertellen over … Liever geen ‘waarom’-vragen, deze kunnen bedreigend overkomen (ter verantwoording roepen) De kern van reflecteren is dat het niet zozeer gaat om ‘waarom’ maar om ‘waardoor’.

Welke vragen stel je bij reflecteren?

Reflectievragen om terug te blikken Wat maakte dat het een succes was? Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je hiervoor ingezet? Wat heb je over jezelf geleerd? Op welk moment voelde je je het vrolijkst?

Welke vragen kun je het beste gebruiken tijdens het reflecteren?

Reflectie: wat heb je ervan geleerd?

  • Hoe vind je dat jij het hebt gedaan?
  • Ben je tevreden met de resultaten?
  • Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
  • Wat zou je de volgende keer anders doen?
  • Kan je jouw learnings ook in andere situaties toepassen?
  • Wat was de reactie van anderen op jouw handelen?

Wat houd zelfkennis in?

Zelfkennis is het vermogen om de eigen denkwijze, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de eigen geest en van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies uit te trekken. Het wordt ook wel ‘intra-persoonlijke intelligentie’ genoemd (zie Howard Gardner).