Inhoudsopgave
Wat is Volg je zorg?
Volgjezorg geeft informatie aan zorgconsumenten over de elektronische digitale uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners. Zorgconsumenten kunnen bij Volgjezorg hun toestemming regelen voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt.
Hoe medisch dossier vernietigen?
Een verzoek tot vernietiging van (delen van) je medisch dossier moet je schriftelijk doen. De behandelaar of instelling bepaalt of zij je gegevens vernietigen. Wanneer je gegevens verwijderd worden, zal je schriftelijke verzoek bewaard blijven. Samen met de brief dat er aan je verzoek voldaan wordt.
Hoe lang moet een medisch dossier bewaren?
De hoofdregel voor het bewaren van medische dossiers staat in de WGBO. In die wet is bepaald dat de zorgverlener het medisch dossier in principe 20 jaar moet bewaren. Maar ook de AVG en andere specifieke wetten kunnen van toepassing zijn om te bepalen hoe lang een zorgverlener een medisch dossier moet bewaren.
Wanneer moet u een medisch dossier bijhouden?
Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) zijn zorgverleners verplicht een medisch dossier bij te houden. Beveiliging. Ja, dat kan als uw kind jonger is dan 16 jaar. U heeft dan op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) het recht om correctie te vragen. Kind 16 jaar of ouder .
Wat heeft u recht op inzage in uw medische dossier?
Ja. U heeft recht op inzage in uw gegevens in uw medisch dossier, zoals röntgenfoto’s, diagnoses en operatieverslagen. U heeft ook recht op inzage in de logging-gegevens van uw medische dossier. Uit die gegevens blijkt wie er in uw medische dossier hebben gekeken. Er kunnen uitzonderingen zijn op het recht op inzage.
Wie mag mijn medisch dossier inzien?
Wie mag mijn medisch dossier inzien? Uw hulpverlener (zoals een behandelend arts, verpleegkundige of ambulancebroeder) en uzelf mogen uw medisch dossier inzien.