Wat is verschil tussen Vit D en D3?

Wat is verschil tussen Vit D en D3?

Het verschil tussen vitamine D2 en D3 is de opneembaarheid. Uit recent onderzoek is gebleken dat vitamine D3 ongeveer 85% beter is in het verhogen en vasthouden van vitamine D-concentraties in het lichaam. Bovendien produceert het 200-300% meer opslag van vitamine D dan vitamine D2.

Wat doet D3 voor je lichaam?

Regelmatige inname van vitamine D3 kan de sterkte van de botten en tanden verbeteren. Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en stimuleert de insulineproductie. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Wat betekent vitamine D3?

Vitamine D3 wordt door het lichaam aangemaakt wanneer de huid is blootgesteld aan ultraviolette straling (vooral uv-b-stralen) in zonlicht. Beide worden ook commercieel vervaardigd. Zowel vitamine D2 als vitamine D3 worden in het lichaam omgezet in de actieve vorm van vitamine D.

Waarom D3 slikken?

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.

Wat doet teveel vitamine D3?

Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.

Waar zit vitamine D3 in?

Vitamine D3 zit in dierlijke producten, vooral in vette vis. In wat mindere mate zit het ook in vlees, eieren en roomboter. Verder wordt het toegevoegd aan margarine, halvarine en bakboters. Vitamine D2, de plantaardige vorm van vitamine D, zit in bepaalde paddenstoelen.

Welke klachten krijg je bij vitamine D tekort?

Een vitamine D-tekort kent verschillende symptomen, zoals:

  • Vermoeidheid of tekort aan energie.
  • Zwakkere botten.
  • Bloedend tandvlees.
  • Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten.
  • Lusteloosheid.
  • Angstaanvallen.

Hoeveel vitamine D3 per dag nodig?

Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen ‘voldoende’. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist.