Inhoudsopgave
Wat is verantwoordelijkheidsbesef?
Verantwoordelijkheidsgevoel is het bewustzijn dat jij je plicht naar behoren moet uitvoeren. De leerkracht, de ouders, de leerling en het schoolbestuur hebben allemaal hun eigen verantwoordelijkheid. Het dragen van verantwoordelijkheid betekent ook dat er verantwoording moet worden afgelegd.
Wat is het synoniem van verantwoordelijkheid?
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: verantwoordelijkheid (zn): aansprakelijkheid, pakkie-an, plicht, responsabiliteit, taak, toerekeningsvatbaarheid, verantwoording, zorg.
Wat betekent verantwoordelijkheid voor jou?
Als je verantwoordelijkheidsgevoel hebt, ben je je ervan bewust dat de taken of plichten van zowel jezelf als anderen in je bedrijf of organisatie naar behoren moeten worden uitgevoerd.
Wat valt onder verantwoordelijkheid?
Iemand draagt de verantwoording voor iets, dat wil zeggen dat je weet wie over iets de uiteindelijke baas is, bij wie je moet zijn als er iets is fout gegaan.
Wat is eigenaarschap?
Eigenaarschap = verantwoordelijkheid voelen en nemen Dat is je verantwoordelijk voelen. Je bent voortdurend alert op wat goed en niet goed gaat, je neemt initiatief tot verbetering en je volgt het effect ervan. Dat is verantwoordelijkheid nemen.
Wat is de Woordstam van verantwoordelijkheid?
aansprakelijkheid = •verantwoordelijkheid, vervolgbaarheid.
Wat is een ander woord voor aansprakelijk?
als synoniem van een ander trefwoord: verantwoordelijk (bn) : aansprakelijk, rekenplichtig, responsabel, схюлдиг, toerekenbaar, toerekeningsvatbaar.
Waarom ben je verantwoordelijk?
Je bent verantwoordelijk voor jouw eigen gevoelens en gedachten. Dat is een basis voor jouw persoonlijke ontwikkeling maar ook voor de communicatie en feedbackregels. De kunst is om het bij jezelf te houden. Dus niet: ‘jij stelt me teleur’ want dan leg je de verantwoordelijkheid voor eigen gevoelens bij de ander neer.
Waar ben ik verantwoordelijk voor?
Ten eerste voor jezelf, maar ook ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je kinderen en misschien ook voor het welzijn van hulpbehoevende familieleden. Ook ben je in de rol als werknemer, werkgever, vrijwilliger of vriend verantwoordelijk voor allerlei zaken. Maar je kunt hier ook té ver in gaan.
Waar komt een groot verantwoordelijkheidsgevoel vandaan?
Wanneer je teveel verantwoordelijkheid neemt, heb je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je gaat je dan oververantwoordelijk voelen voor van alles en nog wat. Dit komt meestal voort uit ervaringen met afwijzing zoals bijvoorbeeld pesten of andere situaties waarin je niet je (sensitieve) zelf kon zijn.