Inhoudsopgave
Wat is Uitmaischen?
De meeste amateurbrouwers maischen uit, dat wil zeggen dat zij na de laatste temperatuurstap (meestal 70 – 72 graden) het beslag in temperatuur verhogen tot 78-80 graden alvorens te gaan filteren. Hiermee stop je de enzymwerking en verlaag je de viscositeit iets, waardoor het filteren beter gaat.
Hoe maischen?
Het oplossen van de geschrote mout in beslag noemen we maischen. Door heet water toe te voegen aan de mout breken de bestandsdelen af en zijn er meerdere enzymen actief. Elk enzym heeft een optimale werkingstemperatuur, om die reden worden er tijdens het maischproces verschillende temperaturen aangehouden.
Hoe werkt een Maischschema?
We hanteren dus een maischschema. Op bepaalde tijden verhogen we de temperatuur, waardoor het beslag de juiste warmte krijgt. Vervolgens houden we rust. Dit betekent niets meer dan het beslag op de gewenste temperatuur houden.
Wat is een droger bier?
Wil je een droog en wat alcoholisch bier, dan is het goed om langer te maischen op bijvoorbeeld 62 graden. 64 graden voor een droger bier, 66 graden voor een niet al te droog, maar ook niet al te vol bier. Wil je een voller bier ga dan voor 68 graden.
Wat is een Maischketel?
Het meest ingewikkelde deel van de eigen bierproductie is het maischen. Het geschrote mout moet nauwkeurig verhit en gedurende langere tijd op een zelfde temperatuur gehouden worden, om het zetmeel van het graan om te zetten in fermenterende suiker. Dit proces wordt met de maischketel zeer gemakkelijk.
Welke temperatuur maischen?
Hierbij wordt er maar één temperatuur gebruikt tijdens het gehele maischproces, namelijk tussen de 65 °C en 70 °C. Bij deze temperatuur is er zowel alfa- als beta-amylase. Hoe dichter bij de 70 °C, hoe sneller de alfa-amylase zal werken en hoe meer onvergistbare suikers ontstaan (volmondiger bier).
Hoe maak je Maischwater?
Bij het maischen ga je als volgt te werk. Het geschrote mout vermeng je met water van 55°C. Je krijgt dan een dik beslag. Door de toevoeging van het mout daalt de temperatuur een paar graden tot ongeveer 51 à 52°C.
Wat zijn de verschillende temperaturen tijdens het maischproces?
Welke gist in bier?
Het type dat in de meeste brouwerijen en bakkerijen wordt gebruikt heeft de naam Saccharomyces cerevisiae. Wanneer je gist in je brouwsel toevoegt zal het de suikers van de wort opeten. Vervolgens scheid hij verschillende afvalproducten uit.
Welke gisten zijn er?
Er zijn op dit moment ongeveer 1500 gisten beschreven. Een van de bekendste is de gewone bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae), ook bekend als wijn- of biergist. Ook in ons lichaam komen gisten voor, zoals Candida albicans (beter bekend als candida).
Wat is klaren van bier?
Klaren. Het beslag dat het resultaat is van het maischen, bestaat uit een suikerrijke vloeistof en ronddrijvende vaste bestanddelen. Deze vaste bestanddelen worden voor het bier niet meer gebruikt en moeten dus uit de vloeistof worden gefilterd. Dit proces noemt men het klaren.
Wat is Beslagdikte?
De beslagdikte hangt af van het soort bier dat je wilt brouwen en de gebruikte apparatuur. Gangbare beslagdiktes zijn 3,0 – 3,5 liter water per kilogram mout. Wanneer je dunner inmaischt, dus meer water per kg mout, kun je minder spoelen wat tot een iets lager rendement kan leiden.
Hoe lang Uitmaischen?
Inmaischen en uitmaischen Het uitmaischen gebeurd op 78 °C en duurt 5 minuten. De enzymwerking zal dan stoppen.
Hoe lang moet je maischen?
Maar hoe lang moet je maischen? Doorgaans wordt een tijdsspanne van 60-90 minuten gehanteerd. Binnen deze tijd zou de versuikering namelijk voltooid moeten zijn.
Wat is Amylaserust?
9.2.2 Maltoserust (Beta-amylaserust) In deze stap wordt zetmeel afgebroken tot vergistbare suikers (maltose). Deze rust is van belang voor de latere vorming van alcohol uit deze suikers. Bij een langere rusttijd krijg je dus meer vergistbare suiker en dus een droger en alcoholrijker bier.