Wat is Stentpijn?

Wat is Stentpijn?

Mogelijk hebt u gedurende een week na de behandeling nog een zeurend of trekkend gevoel bij het hart (anders dan de voor uw bekende pijn op de borst waarvoor u gedotterd bent). Dit kan nog een gevolg zijn van de ingreep en/of het plaatsen van de stent. Dit wordt ook wel ‘stentpijn’ genoemd.

Wat is de mitralisklep?

De kamers pompen het bloed het lichaam in. Tussen de vier holtes liggen hartkleppen. De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed niet terug kan stromen. De hartklep tussen de linkerkamer en linkerboezem noemen we de mitralisklep (zie afbeelding 1).

Kan een harttransplantatie?

Een harttransplantatie kan een oplossing bieden bij patiënten met terminaal hartfalen bij wie alle klassieke behandelingen zoals geneesmiddelen, klepchirurgie, en andere cardiologische interventietechnieken uitgeput zijn en bij wie de levensverwachting zonder transplantatie uiterst klein is.

Kun je een stent voelen?

Kan ik de stent voelen? Nee. U zult de stent zelf in uw lichaam niet voelen. Echter u zult zich waarschijnlijk na het inbrengen van de stent ‒ die de bloedstroom in uw kransslagader herstelt ‒ wel beter voelen.

Wat mag niet met een stent?

Dit houdt in:

  • Wond ontlasten. Als je via je lies gedotterd bent, is het beter om zo min mogelijk te lopen, trap te lopen, te hurken en te bukken. Bovendien moet je op de wc niet te hard persen.
  • Niet autorijden en fietsen. Je mag ongeveer vijf dagen niet fietsen of autorijden als je via je lies bent geopereerd.

Wat is een mitralisklep plastiek?

Dat wil zeggen een hartklepbehandeling via een katheter (een slangetje) in de liesader. Hierbij wordt een clip (een soort nietje) op de mitralisklep gezet om zo de lekkage te behandelen. De mitralisklep zit tussen de linkerboezem en linkerkamer van het hart.

Kun je een nieuw hart krijgen?

Het eigen hart wordt vervangen door het donorhart. De hartchirurg verbindt het donorhart met de bloedvaten van het oude hart. Na de operatie is het afwachten of het nieuwe hart zelf op gang komt. De operatie duurt meestal 4 tot 6 uur.

Wat is het hart opgebouwd uit?

Het hart is dus voornamelijk opgebouwd uit spierweefsel en bindweefsel (tussenschotten). Het spierweefsel is belangrijk omdat het hart samentrekt en zo werkt als als een pomp. Door deze samentrekking, wordt het bloed door het lichaam gestuwd.

Waar ligt het hart in het lichaam?

Het hart ligt in de hartholte, tussen de longen, en is een van de belangrijkste organen in een lichaam. Het hart is een sterke spier die steeds samentrekt en weer ontspant en zo het bloed door het lichaam pompt. Dat is belangrijk, want in het bloed zitten voedingsstoffen en ook zuurstof die overal in het lichaam nodig zijn.

Wat is de werkwijze van het hart?

Werking van het hart Het hart is een holle spier in onze borstkas dat ons bloed doorheen het lichaam pompt. Het vormt samen met de slagaders en de aders onze bloedsomloop. Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen.

Wat als dotteren niet lukt?

Als het niet lukt om dat stukje weer tegen de wand geplakt te krijgen, gebruikt de arts een stent. Sommige vernauwingen in de kransslagader komen na verloop van tijd weer terug. Het gebruik van een cilinder voorkomt dat. Ook om die reden besluit de cardioloog om op bepaalde plekken voor een stent te kiezen.

Wat als stent niet lukt?

Als het met plaatsing van een stent niet lukt om de vernauwing te behandelen, is er aan uw toestand niets veranderd. Uw arts zal u in dat geval een andere behandeling voorstellen.