Inhoudsopgave
Wat is schuldenvrij?
Kiest u voor de minnelijke of wettelijke regeling, dan bent u meestal na 3 jaar schuldenvrij. Lukt het niet om er onderling uit te komen met uw schuldeisers? En kunt u uw schulden ook niet aflossen via de wettelijke regeling? Dan bent u pas schuldenvrij als u al uw schulden heeft afgelost.
Hoe kom ik schuldenvrij?
We kunnen je op verschillende manieren helpen om schuldenvrij te worden en blijven. Samen bepalen we wat het beste bij jou past: een betalingsregeling treffen met schuldeisers, een herfinanciering, een saneringskrediet of een schuldbemiddeling.
Wie betaalt de schuldsanering?
Bij een schuldsanering verstrekt een gemeentelijke kredietbank een saneringskrediet. De schuldeisers krijgen ineens het bedrag uitgekeerd waar ze mee akkoord zijn gegaan. U betaalt het krediet in 36 maanden terug aan de gemeentelijke kredietbank. Het percentage dat aan de schuldeisers is aangeboden ligt vast.
Wie is schuldeiser en wie is schuldenaar?
De schuldeiser is de persoon die recht heeft op een prestatie (meestal betaling van geld) door een schuldenaar. Het recht op de prestatie (geldsom) is meestal vanwege een overeenkomst met de schuldenaar. De schuldeiser kan de schuldenaar (via de rechter) dwingen tot nakoming. Zie ook faillissement.
Waar kan ik terecht met mijn schulden?
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Hoeveel geld krijg je in de schuldsanering?
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Welke schulden vallen onder schuldsanering?
Het uitgangspunt van de WSNP is dat alle schulden, die zijn ontstaan vóór toelating tot de WSNP vallen onder de werking van de schone lei. Dit houdt in dat na het verlenen van de schone lei, er geen schulden meer zijn.
Wat mag je van een bewindvoerder verwachten?
Een bewindvoerder mag beslissen over het geld en de goederen van de persoon in kwestie. Als iemand onder bewind staat wordt er leefgeld uitgekeerd. Dit is een vast afgesproken bedrag voor dagelijkse uitgaves zoals boodschappen, reiskosten en verzorgingsproducten.