Wat is reisaftrek?

Wat is reisaftrek?

Betaalt u zelf uw reiskosten? Dan hebt u recht op reisaftrek als u voldoet aan beide volgende voorwaarden: De afstand van een enkele reis van uw woning naar uw werk met het openbaar vervoer is meer dan 10 kilometer. U reist per week meestal 1 dag of meer naar uw werk.

Kun je reiskosten declareren bij de belastingdienst?

Heb je van je woning naar je werk in loondienst gereisd met het openbaar vervoer? En heb je daarvoor weinig of geen vergoeding ontvangen? Dan mag je voor de reiskosten een bedrag aftrekken van je inkomen. Je mag niet de echte kosten aftrekken, maar vaste bedragen uit de reiskostentabel.

Hoe kom ik aan een Openbaarvervoerverklaring?

Vraag dan de openbaarvervoerverklaring zelf aan bij jouw vervoerbedrijf. Studenten krijgen de verklaring bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Als je geen openbaarvervoerverklaring krijgt omdat je met losse vervoersbewijzen of een OV-chipkaart reisde, kan je werkgever een reisverklaring afgeven.

Hoe zit het met reiskostenvergoeding?

Heb je recht op reiskostenvergoeding? In de wet staat nergens dat je als werknemer recht hebt op reiskostenvergoeding. Je hebt daar alleen recht op als hierover afspraken in je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsregeling staan. Als dat zo is, dan moet je werkgever reiskosten betalen.

Hoe bereken je reiskosten?

De vaste vergoeding voor woon-werkverkeer wordt berekend op basis van de overeengekomen vergoeding per gereisde kilometer (meestal € 0,19 per km), uw woon-werk afstand en een standaard van 214 werkdagen per jaar. 214 werkdagen is het aantal werkdagen wanneer u fulltime werkt.

Hoe reiskosten declareren?

Grofweg kun je twee dingen doen:

  1. De reiskosten opnemen in je uurtarief. Je rekent de reiskosten dan als onkosten van je bedrijf, net zoals je papier, gereedschap of huur van je kantoor.
  2. Reiskosten apart op de factuur zetten. Zo maak je voor de opdrachtgever duidelijk dat deze kosten bovenop je uurtarief komen.

Is woon werkverkeer aftrekbaar?

Bent u in loondienst en reist u met uw auto naar uw werk, dan zijn kosten niet aftrekbaar. Uw werkgever mag u wel – voor zakelijke kilometers en woon-werkverkeer – belastingvrij € 0,19 per kilometer vergoeden.