Inhoudsopgave
- 1 Wat is Regularisatiebijdragen?
- 2 Wat kan je doen als blijkt dat de voorlopige bijdragen die je betaalt te laag zijn en bij wie moet je dit aanvragen?
- 3 Wat te doen bij ziekte als zelfstandige?
- 4 Kan je sociale bijdragen terugkrijgen?
- 5 Hoe terugbetaling sociale bijdragen in aangifte personenbelasting?
- 6 Hoeveel bedraagt de sociale zekerheidsbijdrage voor de vennootschap zelf?
- 7 Hoeveel belastingen afhouden van loon?
- 8 Hoeveel afhouden van brutoloon?
Wat is Regularisatiebijdragen?
De sociale bijdrage die je betaalt aan je sociaal verzekeringsfonds is een voorlopige bijdrage, doorgaans gebaseerd op het inkomen van drie jaar geleden. Een of twee jaar later, wanneer de belastingadministratie je werkelijke inkomen doorgeeft aan Liantis, regulariseren we je bijdrage.
Wat met te veel betaalde sociale bijdragen?
Hebt u al te veel bijdragen betaald, dan krijgt u een terugbetaling. Zeker bij starters kan die eindafrekening soms hoger uitvallen dan u vooraf had ingeschat. U kunt onaangename verrassingen vermijden door iets hogere voorafbetalingen te doen.
Wat kan je doen als blijkt dat de voorlopige bijdragen die je betaalt te laag zijn en bij wie moet je dit aanvragen?
Als het sociaal verzekeringsfonds een ongunstige beslissing neemt, wordt de zelfstandige gevraagd zijn voorlopige bijdragen te betalen. Het fonds zal een ongunstige beslissing motiveren. De zelfstandige die niet akkoord gaat kan in beroep kunnen gaan bij de Arbeidsrechtbank.
Hoeveel bedraagt de sociale bijdrage voor zelfstandigen?
Je sociale bijdrage is een wettelijk percentage van 20,5% op je jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen. Je sociale bijdragen worden altijd berekend op het inkomen van een heel jaar. Werkte je geen volledig kalenderjaar? Dan wordt je inkomen herberekend naar een volledig jaarinkomen.
Wat te doen bij ziekte als zelfstandige?
De eerste stap is de belangrijkste om het recht te openen op terugbetaling van medische kosten en ondersteuning bij ziekte en ongeval: sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds en betaal je sociale bijdragen. Je ontvangt dan een attest. Vervolgens sluit je met dit attest aan bij een ziekenfonds.
Wat is netto belastbaar inkomen zelfstandige?
Nettoresultaat of netto belastbaar inkomen Je netto belastbaar beroepsinkomen als zelfstandige bekom je door je beroepskosten, betaalde sociale bijdragen en VAPZ-bijdragen af te trekken van je bruto-inkomsten. Dit inkomen dient als basis voor de berekening van je sociale bijdragen.
Ja, de sociale bijdragen die u moet bijbetalen, kunt u gewoon extra in aftrek nemen bij de voorlopige sociale bijdragen van het jaar zelf.
Wat als ik mijn sociale bijdragen niet betaald?
Als je je sociale bijdragen niet kunt betalen, kun je vrijstelling van bijdragen vragen. De vrijstelling van bijdragen kan geheel of gedeeltelijk worden toegekend. Je kunt vrijstelling vragen voor de voorlopige bijdragen of voor het bijdragesupplement na een regularisatie van het beroepsinkomen.
Teveel betaalde sociale bijdragen die door het sociaal verzekeringsfonds worden terugbetaald dienen als inkomsten (bezoldigingen, winsten, baten) beschouwd te worden en als dusdanig ingevuld te worden op de fiscale aangifte. Deze bijdragen werden voordien immers onterecht als beroepskost in mindering gebracht.
Hoeveel mag ik werken zonder dat ik sociale bijdragen moet betalen?
Verdien je jaarlijks minder dan 1.621,71 euro met je bijberoep, dan hoef je helemaal géén bijdragen te betalen. Die vrijstelling moet je expliciet aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds, anders betaal je driemaandelijks de minimumbijdrage van 85,64 euro.
Had je vennootschap een balanstotaal van maximaal 706.579,60 euro in 2019? Dan betaal je in 2021 een bijdrage van 347,50 euro. Boven die grens draag je 868 euro bij.
Hoeveel sociale bijdragen betalen in hoofdberoep?
Als startende zelfstandige in hoofdberoep betaal je een voorlopige sociale bijdrage van 780,92 euro per kwartaal (berekend op een netto belastbaar inkomen van 14.658,44 euro) tot het einde van het derde volledige kalenderjaar. Daarna wordt je voorlopige bijdrage berekend op het inkomen van drie jaar voordien.
Hoeveel belastingen afhouden van loon?
Van je loon als werknemer wordt een persoonlijke bijdrage ingehouden. Dit is 13,07 % van je brutoloon. Dit kan minder zijn als je loon in de buurt komt van het minimumloon. Naast jouw persoonlijke bijdragen betaalt de werkgever ook een werkgeversbijdrage aan de RSZ.
Wie betaalt sociale bijdrage zelfstandige?
Wie in loondienst werkt, hoeft niet zelf voor zijn sociale zekerheid te zorgen: dat regelt de werkgever, via het loon. Maar als zelfstandige zorgt u zelf voor uw sociale zekerheid. Dat betekent dat verplicht bent u aan te sluiten bij een socialeverzekeringsfonds en dat u sociale bijdragen moet betalen.
Hoeveel afhouden van brutoloon?
Het eerste dat van het brutoloon wordt afgehouden is de RSZ-bijdrage. Voor bedienden bedraagt de RSZ-bijdrage 13,07% van het brutoloon. Bij arbeiders wordt die 13,07% berekend op 108% van het brutoloon. Het loon dat je medewerker overhoudt na het afhouden van de RSZ-bijdrage, noemen we het belastbaar loon.