Wat is Reactieformatie?

Wat is Reactieformatie?

v., (psychoanalyse) een van de afweermechanismen waarmee het ‘ik’ zich verdedigt tegen bepaalde uit het driftleven stammende impulsen.

Wat is een afweermechanisme?

Een afweermechanisme is een (onbewuste) wijze van beschermen tegen te heftige emoties. Vanuit de psychodynamische benadering is het een bescherming voor het Ik tegen de angst die impulsen, wensen, verboden en eisen voortkomend uit het Es, Uberich en realiteit oproepen.

Wat zijn afweermechanismen in groepen?

Afweermechanismen, ook wel beschermingsmechanismen genoemd, staan globaal gezegd in verband met het niet kunnen bevredigen van behoeften of met onaanvaardbare impulsen. De afweermechanismen verdringing, rationalisatie, reactieformatie, projectie, introjectie, sublimatie, regressie en escapisme worden nader besproken.

Wat is valse macht?

Valse Macht Als volwassene vind je dat de ander niet deugt of jou benadeelt, je denkt snel dat anderen tegen je zijn. Dit kan leiden tot irritatie, woede, stressklachten, agressieve gedachten/daden en superioriteitsgevoelens.

Welke verdedigingsmechanismen zijn er?

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen.

  1. Ontkenning. We geven niet toe dat er een probleem is.
  2. Projectie.
  3. Je tegen jezelf keren.
  4. Sublimatie.
  5. Regressie.
  6. Rationalisering.
  7. Intellectualisering.
  8. Reactieformatie.

Wat is sublimatie filosofie?

Sublimering (Duits: Sublimierung) is een term uit de psychologie, die voor het eerst werd gebruikt door Sigmund Freud. Hij doelde hiermee op het omzetten van oerdriften in sociaal of maatschappelijk geaccepteerde vormen.

Hoe ontstaat de muur van afweer?

Er zijn verschillende manieren waarop ze de waarheid kunnen ontkennen, waardoor dus verschillende illusies ontstaan. Met behulp van illusies als angst, valse hoop et cetera, waar ze volledig in geloven, bouwen ze als het ware een muur van afweer met afweermechanismen om de pijnlijke ervaringen niet te hoeven voelen.