Wat is platonisch denken?

Wat is platonisch denken?

Platonische liefde of een platonische relatie is in het hedendaagse denken een liefdesrelatie waaraan geen seksueel handelen (lichamelijke liefde) of begeerte te pas komt: een innige vriendschap, een liefde zonder lichamelijke wensen.

Waar komt platonisch vandaan?

Het woord platonisch stamt af van de Griekse filosoof Plato. Hij sprak over de trappen van de liefde en volgens Plato was de platonische liefde de hoogste trap van de liefde. Hij omschreef deze liefde als het streven en begeren naar schoonheid, waarheid en goddelijkheid.

Wat voor soort relaties zijn er?

Soorten relaties

 • Ouder-kind relatie. Dit is bijvoorbeeld de relatie tussen een moeder en haar kind.
 • Buitenechtelijke relatie. We spreken van een buitenechtelijke relatie als je getrouwd bent, maar daarnaast een relatie begint met een ander.
 • Therapeutische relatie.
 • Symbiotische relatie.
 • Platonische relatie.
 • Arbeidsrelatie.

Wat is liefde filosofie?

Murdoch beschreef dat iets liefhebben betekent dat je iets buiten jezelf als werkelijk ervaart. Weg worden gevoerd van jezelf is dus essentieel voor de liefde. Je kunt dus ook nooit van jezelf houden, omdat dat elkaar tegenspreekt: liefde gaat altijd over een ander.

Wat is een platonische liefdesrelatie?

Platonische liefde (amor platonicus) of een platonische relatie staat voor een liefdesrelatie zonder seks. Een innige vriendschap wordt wel omschreven als een platonische liefde. Een platonische verhouding of liefde is niet hetzelfde als een verstandshuwelijk.

Wat is een verstandshuwelijk?

Het verstandshuwelijk is de optelsom van twee mensen die elkaar respecteren maar niet ten volle liefhebben.

Wat is monogaam gedrag?

Iemand is monogaam wanneer hij of zij een relatie heeft met één persoon tegelijk. Monogaam wordt ook wel ’trouw’ genoemd. Monogaam wordt gezien als trouw blijven aan één partner, getrouwd zijn met slechts één partner en een seksuele relatie hebben met één partner. Het tegenovergestelde van monogaam is polygaam.

Hoe toon je affectie?

Affectie en genegenheid kun je uitstekend uiten via woorden:

 • Je bent me dierbaar.
 • Ik hou van je.
 • Samen zijn we een.
 • Je bent mijn droomvrouw/droomman.
 • Complimenteer de ander elke dag.
 • Maak een liefdesgedicht.

Hoe heet een relatie zonder intimiteit?

Intimiteit zonder sex “Dat denken we door onze sociale en culturele aannames over sex en relaties, maar het is belangrijk dat elk koppel ontdekt wat voor hen werkt.” Zo kan het zijn dat je aseksueel bent, of een laag libido hebt.

Kun je een relatie hebben zonder seks?

En ja, een goede relatie zonder seks is mogelijk, maar dan moet er nog wel lichamelijke intimiteit zijn. Daarnaast moet je elkaar ook geestelijk iets bieden. Het ontbreken van geestelijke- en/of lichamelijke intimiteit blijkt de belangrijkste reden voor het stuk lopen van relaties.

Wat is je ware liefde?

Met ware liefde wordt bedoeld, liefde die wederzijds is, en intens, en blijvend. Om ware liefde te vinden moet je in eerste instantie echt verliefd zijn, en van die persoon houden zoals hij of zij is. Bij ware liefde speelt ook verdraagzaamheid oneerlijkheid een rol.

Wat is liefde Volgens Aristoteles?

Vriendschap is volgens Aristoteles een welbepaalde soort van liefde, onderscheiden van de manier waarop we van (lekkere, leuke, mooie) dingen houden, maar ook van de verliefdheid en de passionele liefdesverhouding. Het heeft er alle schijn van dat de vriendschap volgens Aristoteles de hoogste vorm van liefde is.