Inhoudsopgave
Wat is Plagiocephaly?
Als definitie van plagiocephalie kan de beschrijving worden gegeven als een asymmetrisch afgeplatte achterkant van het hoofd bij zuigelingen. Vooral het achterste schedelbeen, het os occipitalis, is hierbij betroffen.
Waarom slaapt baby graag op buik?
Redenen dat ouders afwijken van rugligging is vrees voor een afgeplat hoofdje, angst dat hun baby stikt als hij voeding teruggeeft of ze geven aan dat hun baby beter slaapt/minder huilt als hij op zijn buik ligt. Dit geeft ouders de overtuiging dat hun baby een buikslaper is.
Kan baby hele nacht op buik slapen?
Waarom is op de buik slapen eigenlijk niet veilig voor je baby? Dit heeft te maken met de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Wanneer je baby op het buikje slaapt, is de toevoer van zuurstof lager dan wanneer hij op de rug ligt. Daarnaast kan je kleintje de bloeddruk minder goed reguleren in de buikligging.
Wat betekent een plat achterhoofd?
Een afgeplat achterhoofdje is een vorm van een babyhoofd waarbij deze niet rond is, maar aan een kant duidelijk afgevlakt is ten opzichte van de rest van het kinderhoofdje.
Wat is nog een belangrijke functie van Fontanellen?
Wat is de functie van fontanellen? Door de fontanellen kan de schedel van de baby zich tijdens de geboorte aanpassen aan de vorm van het geboortekanaal. Verder geven de fontanellen de hersenen van de baby ruimte om te groeien.
Wat als baby s nachts op buik draait?
Sonia Krief, kinderverzorgster: Als je baby zich op zijn buik draait tijdens het slapen, wees gerust. Hij is in staat om zich direct terug te draaien op de rug wanneer dat nodig is! Dus het is zeker niet nodig de hele nacht naast zijn bedje te staan: vertrouw hem!
Hoe voorkomen dat baby op buik slaapt?
Je voorkomt dit door je baby met zijn gezicht afwisselend naar links of naar rechts in bed te leggen. Sommige baby’s draaien hun hoofd vanzelf naar een favoriete kant. Als je baby steeds met zijn hoofd naar dezelfde kant ligt, bestaat het risico dat hij een voorkeurshouding ontwikkelt. Even in de gaten houden dus.
Hoe lang mag een baby op zijn buik liggen?
Als je baby het zat is en begint te krijsen, dan kun je er voor die sessie beter mee stoppen. Zodra je baby het 3 minuten volhoudt, kun je gaan uitbreiden naar 5 minuten. Zodra je baby 3 of 4 maanden oud is, is het ideaal als je baby zo’n 20 tot 30 minuten op zijn buikje kan liggen.
Wat te doen tegen een plat achterhoofd?
Bij een groot deel van de kinderen verdwijnt het afgeplatte hoofdje vanzelf wanneer kinderen meer op hun buik gaan liggen of gaan zitten en niet meer zo veel op hun hoofd liggen. Behandeling is dan niet nodig.
Wat kun je doen tegen plat achterhoofd?
Afgeplat hoofdje voorkomen Leg je baby vanaf het begin afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts wanneer je je baby in bedje ligt. Ook als je baby een voorkeurshouding heeft, is het belangrijk het hoofdje regelmatig naar de andere kant te draaien.
Wat als de fontanel niet sluit?
De fontanel, de ruimte tussen de verschillende delen van de schedel bij baby’s, groeit bij kinderen met het syndroom van Silver-Russell vaak pas laat dicht. De fontanel blijft dus lang voelbaar als een zachte plek tussen het bot. Kinderen met het syndroom van Silver-Russell hebben vaak een slechte eetlust.