Wat is Osteosynthesemateriaal?

Wat is Osteosynthesemateriaal?

Osteosynthese materiaal is meestal een schroef, plaatje, pin of draad dat is ingebracht na een botbreuk. Het zorgt voor extra stevigheid tijdens de genezing. Een implantaat heeft de bedoeling om levenslang in het lichaam te blijven zitten. Soms kan dit materiaal zorgen voor irritatie, pijn of beperkingen in bewegen.

Wat voor soort breuken zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten botbreuken of fracturen:

  • Gesloten botbreuk: Het bot steekt niet uit het lichaam, maar bevindt zich nog in het lichaam.
  • Open botbreuk: Het bot steekt door je huid naar buiten. Een open fractuur is vaak ernstiger dan een gesloten fractuur.

Hoe lang duurt het herstel na polsoperatie?

Na de operatie krijgt u twee dagen een drukverband. Daarna kunt u beginnen met polsoefeningen voor uw herstel. U mag de eerste zes weken nog geen kracht zetten met uw pols. Ook na een operatie is uw herstel gemiddeld drie maanden.

Is er altijd zwelling bij een breuk?

Wanneer een bot gebroken is, wordt dat ook wel fractuur genoemd Een fractuur kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen zult u pijn hebben, er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.

Wat is Pseudarthrose?

Wanneer een breuk in een bot niet binnen afzienbare tijd geneest spreekt men van pseudartrose. Pseudartrose betekent ‘nep gewricht’ en wordt gekenmerkt door een onnatuurlijke beweeglijkheid op de plaats van de breuk.

Wat is K draad?

K-draden zijn metalen pennetjes, vergelijkbaar met een cocktail-prikker. Zij zorgen ervoor dat de breuk niet kan verschuiven nadat deze tijdens de operatie is gezet. De k-draad bewaakt op die manier de stand. Tijdens de operatie bepaalt de arts of er een of meerdere k-draden geplaatst worden.

Wat zijn de meest voorkomende botbreuken?

Als u een botbreuk heeft, is uw bot gedeeltelijk of helemaal gebroken. Het menselijk lichaam bestaat uit 206 botten, die allemaal kunnen breken. De meest voorkomende breuken zijn een gebroken been, een gebroken pols en een gebroken rib.