Inhoudsopgave
Wat is mechanische afvoer?
Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Daarom wordt het ook wel centrale afzuiging genoemd. Een regelknop of schakelaar met twee of drie standen regelt de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen.
Is mechanische ventilatie nodig?
Via ventilatieroosters (en soms klepramen) in de woonkamer en slaapkamers komt er daardoor vanzelf schone lucht naar binnen. Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Als je mechanische ventilatie goed gebruikt, is het beter dan natuurlijke ventilatie.
Wat is een goede mechanische ventilatie?
Wat is de beste mechanische ventilatie? Er zijn op dit moment meerdere fabrikanten die verschillende oplossingen bieden wat betreft mechanische ventilatie: Itho Daalderop, Duco en Zehnder. Deze fabrikanten produceren allemaal energiezuinige en kostenbesparende ventilatiesystemen.
Hoe werkt luchtventilatie?
Hoe werkt mechanische ventilatie? Mechanische ventilatie zorgt voor een voortdurende luchtverversing. De installatie bestaat uit een MV-box (met een luchtpomp) en ingebouwde ventilatiekanalen. Lucht wordt uit de verschillende vertrekken afgezogen en via de MV-box afgevoerd naar buiten.
Waarom geen mechanische ventilatie?
Mechanische ventilatie heeft de volgende nadelen: Het is duurder dan natuurlijke ventilatie. Door afvoer van verwarmde lucht worden je stookkosten hoger. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk voor een goede werking van het systeem.
Wat als je geen mechanische ventilatie hebt?
Natuurlijke toevoer via ventilatieroosters zorgt ervoor dat schone buitenlucht het huis kan betreden. De afzuigers zijn meestal te vinden in de keuken, badkamer en het toilet. Met verschillende standen bepaalt u de intensiteit van de afzuiging en heeft u altijd controle over de ventilatie binnen uw woning.
Hoe lang huis luchten per dag?
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste ’s morgens doen of ’s avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.