Wat is McDD?
Voluit geschreven staat McDD voor Multiple complex Developmental Disorder. In het Nederlands is het vertaald als meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis. McDD komt op jonge leeftijd al tot uiting. Het kind vindt het heel lastig om met de eigen emoties en gedachten om te gaan.
Hoe ga je om met iemand die ODD heeft?
Algemene tips aanpak kinderen met ODD
- Bouw een relatie op met het kind, hoe moeilijk dat ook is.
- Praat met het kind over wat hem bezig houdt, zijn sport, zijn hobby of huisdier, enz.
- Geef véél complimenten.
- Gebruik eventueel een beloningssysteem.
- Stel reële, duidelijke grenzen en handhaaf die zeer consequent.
Is ODD aangeboren?
Er zijn geen duidelijke oorzaken aan te wijzen voor de aanwezigheid van ODD. Er wordt uitgegaan van een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren. Zo kan het aangeboren temperament van een kind een rol spelen, maar ook aandachtsproblemen, impulsiviteit, pesten en gepest worden of een inconsistente opvoeding.
Hoe kom je aan MCDD?
De oorzaak van MCDD is niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat het om een samenspel van verschillende factoren. Zowel erfelijke factoren als de omstandigheden waarin een kind opgroeit dragen hier aan bij. De hersenen krijgen voortdurend allerlei prikkels aangeboden.
Wat is een emotie regulatie stoornis?
Mensen met een Emotie Regulatie Stoornis: • zijn zeer gevoelig voor emotionele prikkels; • reageren heel sterk op emotionele prikkels • keren langzaam terug naar een emotioneel ‘basisniveau’ (rust)’.
Wat is een complexe ontwikkelingsstoornis?
De meervoudig complexe ontwikkelingsstoornis wordt gezien als een autismespectrumstoornis waarbij niet het aangaan van sociale contacten het kernprobleem is. Opvallender zijn problemen bij het reguleren van emoties en gedachten en bij het functioneren in minder overzichtelijke sociale situaties.
Kunnen volwassenen ODD hebben?
Net als bij ADD en ADHD zit er geen leeftijd gebonden aan ODD. De stoornis kan zich namelijk voortzetten op een latere leeftijd. Een ODD stoornis komt in de meeste gevallen bij kinderen voor en de kenmerken kom daar ook beter tot uiting.