Inhoudsopgave
Wat is kalium voor de spieren?
Kalium is een mineraal en komt voornamelijk voor in groente, fruit, aardappelen en vlees. Ook komt het voor in brood, melk en noten. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel.
Wat is het gehalte van kalium?
Kalium wordt bepaald om een hypokaliëmie (te weinig kalium) of hyperkaliëmie (te veel kalium) te kunnen aantonen. Het gehalte wordt ook vaak getest om het beloop van een nierziekte te vervolgen of ter controle bij het gebruik van plaspillen.
Wat zijn de oorzaken van een kaliumtekort?
Oorzaken van een kaliumtekort Een kaliumtekort ontstaat ten gevolge van een verstoord evenwicht tussen opname en uitscheiding. Zelden ontstaat dit door onvoldoende inname via de voeding, aangezien kalium in zoveel voedingsmiddelen voorkomt. Een tekort ontstaat dan ook vaak ten gevolge van een verhoogd verlies aan kalium.
Wat zorgt kalium voor in het zenuwstelsel?
Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel. Het mineraal zorgt onder andere voor een goede pulsoverdracht in de zenuw- en hartcellen. Daarnaast regelt kalium samen met natrium en chloor de vochtbalans en bloeddruk van ons lichaam.
Wat is het kaliumgehalte in het bloed?
Kalium is normaliter in een evenwicht aanwezig in het lichaam, zowel binnen als buiten de cellen. De normale waarde in het bloed ligt tussen de 3,5 en de 5 mmol/L. Als het kaliumgehalte te laag (hypokaliëmie) of te hoog (hyperkaliëmie) wordt, kan dit klachten geven.
Wanneer is er geen levensgevaarlijk kaliumgehalte?
Als er geen onmiddellijk levensgevaar is, kan de arts met medicatie in pilvorm of een lavement proberen het kaliumgehalte in het bloed te doen dalen. Als het kaliumgehalte in het bloed veel te hoog is, is een opname met infuusbehandeling in het ziekenhuis noodzakelijk. In erge gevallen is er soms tijdelijk nood aan nierdialyse.