Inhoudsopgave
Wat is juist ten aanzien van de eigen bijdrage voor geneesmiddelen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem?
Dit noemen we een eigen bijdrage. In de jaren 2019, 2020 en 2021 is de verzekerde voor geneesmiddelen niet meer dan € 250 aan eigen bijdragen per kalenderjaar verschuldigd. Daarnaast betaalt de verzekerde zijn eigen bijdrage sinds 2019 niet meer aan de balie bij de apotheek.
Welke dure medicijnen worden niet vergoed?
Sommige zorgverzekeraars vergoeden niet de eigen bijdrage van alle medicijnen. Zo zie je dat er bij sommige zorgverzekeraars bijvoorbeeld geen vergoeding is voor ADHD medicijnen. Als je twijfelt over je vergoeding kun je het beste contact opnemen met de betreffende zorgverzekeraar.
Wat als je eigen bijdrage op is?
U betaalt eerst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft valt vervolgens onder het verplicht eigen risico. Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het vrijwillig eigen risico (als u dat heeft). Het bedrag dat dan overblijft betaalt de zorgverzekeraar.
Welke geneesmiddelen worden terugbetaald?
Voor welke geneesmiddelen is een terugbetaling voorzien?
- farmaceutische specialiteiten.
- magistrale bereidingen.
- voorbehoedsmiddelen voor jongeren t/m 20 jaar.
- pijnstillers bij chronische zieken.
- actieve verbandmiddelen.
- radio-isotopen.
- medische zuurstof.
- weesgeneesmiddelen.
Welke medicijnen worden niet vergoed in 2022?
De volgende producten worden vanaf 2022 niet meer vergoed: Heparine infusievloeistof in een wegwerpspuit 100 IE/ml (5 ml en 10 ml), 200 IE/ml (5 ml), 500 IE/ml (50 ml) en 520,8 IE/ml (48 ml) Misoprostol capsule 25 μg en capsule vaginaal 25 μg.
Wat zijn dure medicijnen?
Onder dure geneesmiddelen verstaan we door ziekenhuizen (en niet door apotheken) verstrekte geneesmiddelen, tenzij anders vermeld. Ziekenhuizen en andere instellingen voor medisch-specialistische zorg krijgen dure geneesmiddelen apart vergoed, als zogenaamd add-on.