Inhoudsopgave
Wat is je volledige wettelijke naam?
Het Nederlands namenrecht bevat de regels voor de naamgeving van personen met de Nederlandse nationaliteit en de behandeling van persoonsnamen in Nederland. In Nederland en de meeste andere westerse landen bestaat iemands volledige naam uit zijn of haar voornaam of voornamen gevolgd door de geslachtsnaam.
Wat is naamgebruik?
Naamgebruik is het recht dat iemand heeft om de achternaam van de (ex-) huwelijkspartner of geregistreerd partner te gebruiken. U wijzigt uw achternaam er niet mee. Het gaat hierbij alleen om dat u de achternaam van de ander ook mag gebruiken.
Welke achternaam na huwelijk?
U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, uw eigen officiële achternaam wijzigt niet. U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig.
Wat vul je in bij naamgebruik?
Bijvoorbeeld in uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje of op uittreksels van de gemeente. Wel kunt u bij een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs de achternaam van uw partner laten toevoegen. Dit kan ook als u geen naamgebruik hebt aangevraagd.
Wat moet ik invullen bij naamgebruik?
Je neemt eerst de achternaam van je partner, daarna je eigen achternaam. Je neemt eerst je eigen achternaam, daarna de naam van je partner. Je houdt je eigen achternaam.
Kan je 3 achternamen hebben?
Iedereen in Nederland heeft één of meerdere voornamen en een achternaam. Die krijgen we bij de geboorte, meestal van onze ouders.
Hoeveel achternamen kan je hebben?
Een opmerkelijke keuze, want officieel mogen ouders hun kind in Nederland maar één achternaam geven. Zij moeten kiezen tussen de naam van de vader of die van de moeder.
Kan moeder achternaam kind veranderen?
Wilt u als moeder de achternaam van uw kind veranderen in uw eigen achternaam? Dan moet u toestemming vragen aan Dienst Justis. U krijgt de toestemming alleen als: u het ouderlijk gezag heeft over uw kind.
Hoe kort je een dubbele naam af?
Welke voorletters heeft iemand met een dubbele voornaam, zoals Jan-Willem? De voorkeur gaat uit naar één letter: iemand die als voornaam Jan-Willem met streepje heeft, heeft als voorletter J. Er zijn geen officiële regels die vastleggen welke voorletters bij welke naam horen.
Hoe schrijf je een dubbele voornaam?
Bij dubbele voornamen worden beide namen vaak met een hoofdletter geschreven. Tussen deze beide namen wordt meestal een streepje (-) geplaatst. Voorletters worden altijd met een hoofdletter geschreven. Na de voorletter komt altijd een punt, gevolgd door de achternaam.