Inhoudsopgave
Wat is het werkland?
Hoofdregel = belasting betalen in het werkland (werklandbeginsel) D.w.z.: inkomsten uit niet zelfstandige arbeid zijn belast in het land waar de werkzaamheden worden verricht (werkland).
Wat zijn de voordelen van grensarbeider?
Als grensarbeider kunt u onder voorwaarden gebruik maken van de aftrekposten en tegemoetkomingen die het Nederlandse belastingstelsel voorziet (kwalificerende buitenlandse belastingplicht). Een inwoner van België die in Nederland werkt, valt ook in Nederland onder het sociale verzekeringsstelsel.
Wat valt onder grensarbeider?
Als grensarbeider werken in Nederland. U gaat werken in Nederland, maar woont in een ander land van de Europese Unie (EU). Bijvoorbeeld België of Duitsland. U bent dan grensarbeider.
Wie is onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid?
Je bent onderworpen aan de sociale zekerheid van twee verschillende landen, ongeacht je statuut (werknemer of zelfstandige). De prestaties verricht in België zijn in België onderworpen, en de prestaties uitgevoerd in het land buiten de EU zijn in dat land onderworpen.
Wie mag belasting heffen?
Er zijn in Nederland vijf overheden die belasting heffen: de Rijksoverheid. de Provincies. de Gemeenten.
Waar betaalt grensarbeider belasting?
Waar? Volgens het dubbelbelastingverdrag geldt dat u als grensarbeider in het werkland belastingplichtig bent voor het inkomen dat u daar verdient. Als Nederlandse grensarbeider werkt u in België en bent u belastingplichtig in België voor het door u in België verdiende loon.
Heb je als grensarbeider recht op AOW?
Woont u in Nederland, maar werkt u over de grens, of andersom? Dan kan het zijn dat u niet onder de sociale zekerheid in Nederland valt. Dat betekent dat u bijvoorbeeld geen AOW-pensioen opbouwt in Nederland, of dat u niet onder de Zorgverzekeringswet valt.
Hoe werkt de sociale zekerheid in Belgie?
De klassieke sociale zekerheid in België bestaat uit drie stelsels en zeven takken. De sociale zekerheid zorgt voor vervangingsinkomens en aanvulling op het inkomen. Solidariteit is het centrale begrip van ons systeem. De sociale bijstand vormt tenslotte een residueel vangnet voor wie door de mazen van het net valt.
De lasten van de sociale zekerheid worden niet alleen door de werkgevers en de werknemers gedragen. De federale overheid betaalt jaarlijks een forfaitaire som aan de RSZ. Daarnaast bestaat er sinds enkele jaren ook een alternatieve financiering van de sociale zekerheid.