Wat is het verschil tussen sedatie en narcose?

Wat is het verschil tussen sedatie en narcose?

“Bij sedatie zweef je als het ware tussen een narcose en een roesje”, legt Jordi Gotschalk uit. “Door het slaapmiddel en de aanvullende pijnstilling merk je niks van het onderzoek of de ingreep. Maar in tegenstelling tot bij een narcose word je niet beademd en is je bewustzijn niet volledig uitgeschakeld.

Hoe lang duurt het voordat je de uitslag van een PET CT scan krijgt?

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 2 uur. Er wordt een verslag gemaakt voor de behandelend arts, die het resultaat van de scan bekijkt en op basis hiervan en van eventuele aanvullende onderzoeken een diagnose stelt. Lees meer over ander radiologisch onderzoek (CT-scan, MRI, botscan enz.)

Hoe lang werkt een sedatie?

De sedatie praktijk specialist gebruikt kortwerkende medicijnen. Deze medicijnen zijn gemiddeld na een uur geheel uitgewerkt. De verpleegkundige van de afdeling geeft aan wanneer u weer naar huis kunt, dit moet wel onder directe begeleiding gebeuren. U mag zelf niet actief deel nemen aan het verkeer!

Hoe voel je je na een sedatie?

U voelt zich rustiger en ervaart minder ongemak van het onderzoek. U slaapt meestal tijdens het hele onderzoek of behandeling. Sommige patiënten worden tussendoor een beetje wakker, maar u heeft dan geen pijn. Meestal bent u na een half uur weer goed wakker.

Wat zie je op een PET CT scan?

Een PET-CT-scan, is een onderzoek waarmee we met een radioactieve stof kunnen kijken hoe weefsels of organen werken. De afkorting ‘PET’ staat voor ‘positron emissie tomografie’. De afkorting ‘CT’ staat voor ‘computer tomografie’. Een PET-CT-scan doen we om te zien of iemand een bepaalde aandoening heeft.

Waarom PET scan na CT scan?

Door de combinatie van een PET en CT scan kan zowel de aard, als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig vast gesteld worden. Uitzaaiingen van kanker kunnen met een PET-CT scan beter in kaart worden gebracht, waardoor zinloze en soms zware operaties bespaard blijven.

Hoe lang duurt een uitslag van een scan?

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 5 werkdagen. Voor de scan gaat u op de onderzoekstafel liggen. Deze schuift langzaam door de CT-scanner.

Hoe PET-scan interpreteren?

PET/CT-scan Kwaadaardige cellen zijn namelijk heel actief en hebben een hoger energieverbruik; ze hebben dus meer brandstof (of glucose) nodig. Als nu zo’n glucose ingespoten wordt, kan men met een PET-scan goed zien waar er in het lichaam meer glucose opgenomen wordt en waar er dus meer kwaadaardige cellen zitten.

Kun je last hebben van contrastvloeistof?

Soms kunnen contrastvloeistoffen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dit betreft meestal een milde reactie (hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid) die optreedt binnen een aantal uur na het onderzoek. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige allergische reactie (anafylactische shock).

Hoe lang duurt het voordat contrastvloeistof uit je lichaam is?

Afhankelijk van het CT onderzoek wordt er via een infuusnaald, in de arm, contrastvloeistof toegediend. Dit infuus blijft gedurende het hele onderzoek zitten. De laborant verlaat de röntgenkamer. Contact met de laborant blijft altijd mogelijk via de ingebouwde intercom.