Wat is het verschil tussen polymeer en monomeer?

Wat is het verschil tussen polymeer en monomeer?

Mono betekent één, een monomeer is dus één stukje. Als twee monomeren samen worden gevoegd, krijg je een dimeer. Di betekent twee, je hebt dus twee stukjes, twee monomeren. Als je meer dan twee monomeren samenvoegt krijg je een polymeer.

Wat zijn monomeren en polymeren?

Monomeren zijn kleine moleculen. Polymeren zijn macromoleculen die ontstaan door een aaneenschakeling van vele kleinere moleculen, de monomeren. Polymeren kunnen ontzettend lang zijn. Ze bestaan vaak zelfs uit duizende monomeren.

Waar ligt het monomeer?

Monomeer = Een monomeer is in de scheikunde een enkelvoudige chemische verbinding. mono staat in het Grieks voor één, en meros voor deel. monomeer staat tegenover dimeer, oligomeer en polymeer, die elk verwijzen naar moleculen of comp…

Wat is een polymeer biologie?

Een biopolymeer is een biologische polymeer (groot biomolecuul) dat in het organisme wordt aangemaakt uit kleinere, ‘in serie geschakelde’ biomoleculen (biologische monomeren). De monomeren zijn onderling chemisch gebonden door covalente bindingen.

Wat is het verschil tussen proteïnen en eiwitten?

Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert (energie) calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne.

Waar bestaan polymeren uit?

Een polymeer (Grieks: poly is veel en meros is deel) is een organische verbinding waarvan de moleculen bestaan uit een opeenvolging van identieke, of soortgelijke, delen (monomere eenheden) die chemisch aan elkaar zijn gekoppeld. Polymeren worden bestudeerd in de polymeerchemie en de polymeerfysica.

Waaruit bestaat een monomeer?

Een monomeer (Oudgrieks: μονομερής monomerēs: uit één stuk, < μόνος monos: enkel en μέρος meros: deel) is in de scheikunde een relatief eenvoudig organisch molecuul dat, chemisch gekoppeld aan een of meerdere andere monomeren, als bouwsteen kan dienen voor grotere moleculen: dimeren, oligomeren en polymeren.