Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen meten en meetkunde?
– Bij meten: gaat het om het getalsmatige greep krijgen op ‘eigenschappen’ van de wereld. De essentie: een grootheid afpassen met een maat zoals: maateenheid meter voor de grootheid lengte. – Bij meetkunde : draait het om het verklaren en beschrijven van de omringende ruimte.
Hoe kan ik mijn lengte meten?
Meet de lengte van de vloer naar het potloodstreepje op met een meetlint. Houd het meetlint vlak en strak tegen de muur. Als het meetlint te kort is voor het volledig opmeten van je lengte, meet dan zo hoog mogelijk en zet vervolgens een potloodstreepje op de muur. Noteer de opgemeten lengtes.
Bij meten gaat het om grootheden als lengte, oppervlakte, inhoud, gewicht, temperatuur, tijd en de samengestelde grootheid snelheid. Bij meetkunde gaat het vooral om het verklaren en beschrijven van de ruimte om ons heen. Meetkunde is op te vatten als ‘ruimtelijke oriëntatie in wiskundige zin’.
Wat is viseren rekenen?
viseren, onderzoeken, meten, b.v. den inhoud van een… Doelen = 1) Aanwijzen 2) Beogen 3) Duiden 4) Een doelpunt maken 5) Mikken 6) Munt 7) Ogen 8) Richten 9) Schietbaan 10) Schietbaan van de schutterij 11) Schutterssoos 12) Streven 13) Streven naar 14) Verwijzen naar 15) viseren 16) Zien…
Wat hoort er bij meetkunde?
Onder het onderdeel meetkunde valt alles wat te maken heeft met ruimtelijk inzicht, oriëntatie en gebruik van de ruimte, waarbij uiteraard het begrippenapparaat van het metriek stelsel onontbeerlijk is.
Wat is transformeren rekenen?
Handig rekenen kun je m.b.v. verschillende rekenstrategieën. Bij de omvormmethode vorm je de som om in een gemakkelijkere som. Om het ene getal om te vormen tot een heel/rond getal, heb je het andere getal nodig.
Wat is een Meetreferentie?
Leerlijn De kinderen leren meetfeitjes kennen; bijvoorbeeld dat de duim ongeveer een centimeter breed is. Deze meetfeitjes noemen we ‘meetreferenties’. Bij het leren meten van lengte en gewicht hebben de leerlingen in de onderbouw al een aantal van die referenties ontwikkeld.