Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen herstructurering en reorganisatie?
Een reorganisatie betekent verandering. Een verandering in het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Het wordt ook wel anders genoemd: herindeling, herstructurering, modernisering, privatisering, outsourcing.
Wat bij herstructurering?
Je laat je ontslagen medewerker een opzegtermijn presteren die wettelijk vastgelegd is. Je beëindigt zijn arbeidsovereenkomst onmiddellijk en betaalt hem een ontslagvergoeding (verbrekingsvergoeding) die overeenstemt met de duur van zijn opzegtermijn.
Waar moet je opletten bij een reorganisatie?
Waar moet je op letten bij een reorganisatie?
- Redelijke grond: Bedrijfseconomische redenen.
- Afspiegelingsbeginsel.
- Herplaatsing binnen een redelijke termijn.
- Opzegverbod.
- Wet Melding Collectief Ontslag (UWV/vakbonden)
- Ondernemingsraad.
- Personeelsvertegenwoordiging/Personeelsvergadering.
- Sociaal plan.
Waarom een reorganisatie?
Er zijn verschillende redenen om te reorganiseren. Maar vaak is de enige reden het op korte termijn realiseren van een hogere winst. Andere redenen voor een reorganisatie kunnen zijn een hoog ziekteverzuim, slecht management, verkoop van de onderneming en voorlopen op een komende fusie.
Wat is een bedrijf in moeilijkheden?
Een ‘onderneming in moeilijkheden’ (afgekort OIM) is een onderneming met een zwakke solvabiliteit. Het refereert dus niet alleen aan bedrijven in faling of gerechtelijke reorganisatie, maar gaat veel breder. OIM is een term gedefinieerd door de EU en vormt een cruciaal gegeven bij jouw aanvraagdossier.
Welke vergoeding bij collectief ontslag?
Vergoeding wegens collectief ontslag De werkgever moet ook een bijzondere vergoeding uitbetalen. Het bedrag van deze vergoeding komt overeen met de helft van het verschil tussen de nettobezoldiging en de werkloosheidsuitkering waar de werknemers recht op hebben.