Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen een ruit en een vlieger?
Een vierkant is een bijzondere vlieger: de twee paren aanliggende zijden zijn ook gelijk aan elkaar. Een vierkant heeft niet alleen een ingeschreven maar ook een omgeschreven cirkel. Een ruit is ook een bijzondere vlieger met vier gelijke zijden.
Wat zijn de diagonalen voor een zeshoek?
Voor het vierkant zijn er twee diagonalen: één diagonaal voor elke twee hoekpunten. Een zeshoek heeft negen diagonalen: er zijn drie diagonalen voor elke drie hoekpunten. Een zevenhoek heeft 14 diagonalen. Voorbij het heptagon wordt het moeilijker om de diagonalen te tellen omdat er zoveel diagonalen zijn.
Wat is de som van een vierhoek?
De som van de hoeken van een vierhoek is 360 graden. Een vierhoek die niet convex is, wordt concaaf genoemd. Een vierhoek die vier verschillende hoekpunten heeft, heet ontaard als een van de hoeken een gestrekte hoek is. Het omsloten gebied is dan hetzelfde als dat van een driehoek.
Wat is een koordenvierhoek?
Een koordenvierhoek is een vierhoek waarvan de vier hoekpunten op eenzelfde cirkel liggen. De vier zijden zijn dus koorden van deze omgeschreven cirkel. De som van de overstaande hoeken in een koordenvierhoek is 180 graden. Het bewijs hiervan steunt op eigenschappen van middelpunts- en omtrekshoeken.
Hoe kun je zien dat de zijden tegenover elkaar even lang zijn?
De twee diagonalen van een parallellogram delen elkaar in twee gelijke delen. Het snijpunt van de diagonalen is een centrum van symmetrie. Tegenover elkaar liggende zijden zijn even lang. Tegenover elkaar liggende hoeken zijn even groot.
Wat zijn overstaande hoeken parallellogram?
Een parallellogram is een vierhoek met bijzondere eigenschappen. De overstaande zijden van een parallellogram zijn evenwijdig en even lang. De overstaande hoeken zijn even groot en de diagonalen delen elkaar middendoor. Een parallellogram is puntsymmetrisch.
Hoe herken je een ruit?
Een ruit is een bijzondere parallellogram. Alle zijden van een ruit zijn namelijk even lang. De diagonalen staan loodrecht op elkaar, delen de hoeken middendoor en zijn de symmetrieassen van de ruit.
Hoe bereken je opp van een ruit?
Vermenigvuldig de basis en de hoogte. Weet je eenmaal de basis en de hoogte van de ruit, dan hoef je deze waarden alleen nog maar met elkaar te vermenigvuldigen om de oppervlakte van deze figuur te bepalen. Dus 10 cm x 7 cm = 70 cm2. De oppervlakte van de ruit is 70 cm2.
Hoe moet je de omtrek van een ruit berekenen?
De omtrek van een ruit berekenen
- De omtrek kun je berekenen door de lengte van alle zijden bij elkaar op te tellen. Tip! Denk bij omtrek aan: er omheen.
- Aan de streepjes in een zijde kun je zien dat ze gelijk zijn aan een andere zijde.
- Noteer de juiste maateenheid achter het getal.