Wat is het verschil tussen een psycholoog en psychotherapeut?

Wat is het verschil tussen een psycholoog en psychotherapeut?

De psychotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van complexe problematiek waarbij psychische klachten vaak in de persoonlijkheid (het karakter) geworteld zijn. Een psychotherapeutische behandeling is vaak langduriger en intensiever dan van bijvoorbeeld een GZ psycholoog.

Waarmee houdt een therapeut zich bezig?

Psychotherapie houdt zich bezig met psychosociale problematieken en psychiatrische stoornissen. Zowel individuen, paren als groepen kunnen zich laten behandelen. De behandeling bestaat uit sessies met een psychotherapeut waarin de dialoog met de therapeut vaak het belangrijkste onderdeel is.

Wat kan een psychotherapeut voor je doen?

De psychotherapeut behandelt cliënten met complexe psychische problemen die vaak in de persoonlijkheid zijn geworteld. Zoals bijvoorbeeld om zoals angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, identiteitsstoornissen en gedragsstoornissen.

Wat is het doel van therapie?

Psychische klachten verminderen of beter hanteerbaar maken, dat is het doel van psychotherapie. Daarbij is de inzet van de cliënt even belangrijk als de deskundigheid van de psychotherapeut. Het resultaat is afhankelijk van de aard van de problemen en iemands eigen mogelijkheden.

Wat zijn je taken als psychodynamische therapeut?

Psychodynamische psychotherapie is een vorm van psychotherapie om meer inzicht in jezelf te krijgen. Met psychodynamische therapie worden jouw onbewuste gedachten en gevoelens aan het licht gebracht. Dit kunnen bijvoorbeeld herinneringen zijn uit je vroege jeugd.

Hoe vind ik een goede therapeut?

Bij het kiezen van een geschikte psycholoog is het raadzaam de tijd te nemen en te bekijken wie deze psycholoog is en wat hij of zij precies doet: wat zijn de specialisaties, heeft de psycholoog ervaring met jouw klacht, wat is zijn of haar opleiding, is hij of zij lid van een beroepsvereniging?