Wat is het verschil tussen basis en gespecialiseerde GGZ?

Wat is het verschil tussen basis en gespecialiseerde GGZ?

Cliënten met lichte klachten worden geholpen in de huisartsenzorg. Behandeling van lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen vindt plaats in de generalistische basis GGZ. Patiënten met complexe stoornissen worden geholpen in de gespecialiseerde GGZ.

Wat is gespecialiseerde zorg?

Specialistische zorg in praktijk. Wanneer generalistische zorg (eerstelijnszorg) niet voldoende is, wordt een patiënt doorverwezen naar specialistische zorg (tweedelijnszorg). Het kan hierbij gaan om een patiënt met fysieke klachten, maar ook de geestelijke gezondheidszorg biedt specialistische zorg.

Wat is SGGZ?

De Specialistische GGZ (SGGZ) wordt ingezet bij ernstige psychische of psychiatrische klachten. GGZ NHN levert specialistische geestelijke gezondheidszorg aan mensen met deze klachten en heeft allerlei specialisten in dienst. De Specialistische GGZ bestaat uit een breed aanbod aan behandelingen.

Hoelang wachttijd GGZ?

De aanmeldwachttijd is de tijd tussen eerste contact van de cliënt tot aan de intake, en zou beperkt moeten zijn tot 4 weken. De behandelwachttijd is de tijd tussen de intake en de start van de behandeling, en zou beperkt moeten zijn tot 10 weken.

Wat valt er onder de generalistische basis GGZ?

Bij een lichte tot matige psychische problemen of aandoeningen kun je voor behandeling terecht bij de generalistische basis GGZ. De psychologische zorg in de basis GGz is bedoeld voor milde tot matige psychische stoornissen. Deze zorg is meestal kortdurend (korter dan een jaar) en klachtgericht.

Hoeveel behandelingen SGGZ?

Specialistische GGZ (SGGZ): Er is binnen de SGGZ geen vast maximum gesteld aan het aantal gesprekken dat u vergoed krijgt. In geval de behandeling langer dan 1 jaar duurt, moet opnieuw afgestemd worden met de huisarts of de behandeling voortgezet kan worden in de SGGZ, dan wel in de BGGZ.

Wat is specialistische hulp?

Specialistische jeugdhulp bestaat uit hulp aan jeugdigen en hun ouders met ernstige problemen rond opvoeden en opgroeien. Het kan gaan om psychiatrische behandelingen, intensieve gezinsbegeleiding en veel meer. Hoogspecialistische jeugdhulp bestaat uit intensieve hulp bij zeer complexe en/of meervoudige problematiek.