Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?

Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?

België voert twee soorten aardgas in: arm en rijk gas. Arm gas, afkomstig uit het noorden van Nederland (Groningen), bevat stikstof en is laagcalorisch. Dit betekent dat je een groter volume moet verbranden voor eenzelfde hoeveelheid energie. Rijk gas bevat geen stikstof en is hoogcalorisch.

Hoe bereken ik mijn meterstanden?

Uw jaarlijks verbruik aan elektriciteit is eenvoudig te meten. U kunt het meteen berekenen aan de hand van de elektrische meter omdat die de verbruikte kilowattuur toont. Bij elke opname van de meterstand wordt uw verbruik bepaald aan de hand van de waarden van het huidige jaar en het vorige jaar.

Welke gemeenten hebben rijk gas?

De 1,6 miljoen particulieren en bedrijven die vandaag arm gas verbruiken uit Nederland, bevinden zich in Brussel en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik, Henegouwen en Namen en moeten allemaal omschakelen naar rijk gas.

Welk type aardgas in Nederland?

Op dit moment gebruiken we in Nederland het zogenaamde G-gas; de “G” staat voor Groningen. Hieraan wordt langzaamaan steeds vaker hoogcalorisch gas (H-gas) uit kleine velden en onbrandbaar stikstof toegevoegd (G+-gas).

Is mijn ketel geschikt voor rijk gas?

U kan dit zelf ook nakijken op uw verwarmingsketel door naar de sticker te zoeken met de gaswaarden. Als hier G20/25 staat ( volgorde kan veranderen ) dan is, althans volgens de fabrikant, een verwarmingsketel die compatibel met rijk gas.

Welke toestellen werken niet op rijk gas?

Toestellen van vóór 1978 zijn meestal niet geschikt en zullen dus waarschijnlijk moeten vervangen worden. Toestellen die in het buitenland gekocht werden, voldoen waarschijnlijk niet aan de wettelijke Belgische normen.

Hoe berekend de digitale meter het stroomverbruik?

Omdat de digitale meters geleidelijk worden ingevoerd, worden de kosten ook gespreid. We berekenden dat door de plaatsing van de digitale meters een gezin met een gemiddeld verbruik jaarlijks 12,6 euro meer zal betalen voor elektriciteit en 16,4 euro meer voor aardgas.