Wat is het vena cava superior syndroom?

Wat is het vena cava superior syndroom?

Het vena cava superior syndroom (VCSS) wordt gekenmerkt door een gedeeltelijke of gehele afsluiting van de vena cava superior, het bloedvat dat het bloed afvoert uit het hoofdhalsgebied en de armen naar het hart.

Wat is de vena cava inferior?

De Vena Cava Inferior (onderste holle ader) brengt het bloed vanuit de buik en de onderste ledematen naar het hart. Dit grote bloedvat passeert de lever, het bloed uit de lever stroomt via de leveraders (Vena Hepaticae) naar de Vena Cava.

Hoe longcarcinoom tot symptomen van het vena cava inferior kan leiden?

Je kunt ook last hebben van: heesheid. flauwvallen….Klachten bij een verstopte bovenste holle ader

  • een opgezet gezicht.
  • een opgezette hals en/of armen.
  • dikke, kronkelige aders in de hals of op de borstkas.
  • kortademigheid (dyspneu)
  • hoesten.

Waar ligt de vena cava?

De onderste holle ader is een groot bloedvat in het lichaam dat bloed afvoert vanuit de benen en het onderlijf naar het hart. Het komt terecht in de rechter boezem van het hart. De medische term voor de onderste holle ader is ‘vena cava inferior’, ook wel afgekort tot VCI.

Waar ligt de vena cava inferior?

Waar zit de vena cava?

De bovenste holle ader is het bloedvat dat het bloed vanuit het hoofd-halsgebied en de armen terugvoert naar het hart. Als deze ader verstopt zit of dichtgedrukt wordt, kan het bloed niet goed weg uit het bovenste deel van je lichaam. De Latijnse naam van de bovenste holle ader is vena cava superior.

Waar zit je holle ader?

Het bloed vanuit het bovenste deel van het lichaam – hoofd en armen – stroomt terug (naar het hart) via de bovenste holle ader (vena cava superior), het bloed vanuit het onderste deel van het lichaam – borst, buik, benen – stroomt via de onderste holle ader (vena cava inferior) terug naar het hart.

Wat is de longslagader?

Slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen van het hart naar de rest van het lichaam. De longslagaders zijn de enige uitzondering, zij vervoeren zuurstofarm bloed naar de longen.

Wat is vena Pulmonalis?

De longaderen of venae pulmonariae zijn de aders die zuurstofrijk bloed vanuit de longen naar de linkeratrium vervoeren. Ze zijn het vervolg van de zuurstofarme en koolstofdioxiderijke longslagaders, die vertakt zijn tot haarvaten.

Waar ligt de longslagader?

De longslagaders zijn de bloedvaten die vanuit de rechterhartkamer naar de longen gaan. Ze vertakken zich min of meer parallel aan de bronchiale boom. Vergeleken met de lichaamsslagaders, die het bloed van de linkerhartkamer naar het lichaam vervoeren, is de wand ervan veel dunner.

Waar zit bovenste holle ader?

Het zuurstofarme bloed uit de bovenkant van het lichaam (hoofd, armen, borstkas) komt samen in een grote ader, de bovenste holle ader. De Latijnse naam van die ader is vena cava superior. Als deze ader verstopt zit of dichtgedrukt wordt, noem je dat het vena cava superior syndroom.

Waarom is de longslagader zuurstofarm?

Verder is het bloed in de longslagaders zuurstofarm; het is op zijn tocht door het lichaam van de meeste zuurstof ontdaan. De longaders bevatten na de passage door de longen weer zuurstofrijk bloed dat wordt teruggevoerd naar de linkeratrium.