Wat is het urinestelsel?

Wat is het urinestelsel?

Het urinestelsel kan met verschillende namen aangeduid worden, zoals urinewegstelsel of urinair stelsel en het wordt ook wel eens het nierstelsel genoemd. Het hele urinestelsel bestaat uit nieren, nierbekken, urineleiders, urineblaas en plasbuis en samen vormen ze het urinestelsel. De werking van het urinestelsel

Wat zijn de stoffen in het urinestelsel?

Het urinestelsel zorgt voor een zeer nauwkeurige selectie van stoffen die weg moeten en stoffen die moet blijven. De stoffen die niet uitgescheiden worden, blijven in het bloed. Doordat de nieren zorgvuldig stoffen aan het selecteren zijn, hebben ze ook controle over het bloed, en dus ook op alle andere vloeistoffen in ons lichaam.

Wat gebeurt bij de urinelozing?

Bij de urinelozing gebeurt dit ook. De drukreceptoren in de blaaswand sturen een prikkeling naar het gedeelte in het ruggenmerg dat de blaasreflex regelt. De hersenen worden hierdoor gewaarschuwd, waardoor de aandrang om de urine te lozen optreedt. Zodra iemand gaat urineren, ontspant de uitwendige sluitspier zich en begint de urinelozing.

Wat is de huid van het lichaam?

De huid is het grootste stelsel van het lichaam. De huid bestaat uit de huid met haar verschillende lagen, de zweet- en talgklieren, de nagels en het haar. De huid beschermt het lichaam tegen ongewenste binnendringers, de huid isoleert het lichaam en reguleert de vochtbalans en lichaamstemperatuur. Het skelet.

Het Urinestelsel bestaat uit nieren, urineleider, blaas en urinebuis (urethra) als functionele eenheid. Wegens de nauwe samenhang met de voortplantingsorganen ook als urogenitaalsysteem aangeduid. Het urinestelsel scheidt water en stofwisselingsproducten in de vorm van urine af.

Hoe lang is de urinebuis?

De urinebuis is bij de vrouw ongeveer 3 cm lang en bij de man ongeveer 20 cm lang. Het urinewegstelsel speelt een belangrijke rol in het handhaven van de homeostase van het lichaam. Het urinewegstelsel handhaaft de homeostase door het zuur-basenevenwicht, de bloeddruk en de vochtbalans te reguleren.

Wat zijn de lagere urinewegen?

Het heeft twee delen, namelijk de hogere urinewegen en de lagere urinewegen. Tot de hogere urinewegen behoren de nieren en de urineleiders. De blaas en de urinebuis behoren tot de lagere urinewegen.

Hoe kan ik een tandsteen verwijderen?

Tandsteen verwijderen. Het tandsteen verwijderen kan op verschillende manieren. Het kan handmatig gebeuren met zogenaamde scalers en curettes en met een tandsteenapparaat. Met de hand is het voor de behandelaar intensiever maar heeft u niet het nare geluid van het apparaat en ook geen water gespetter.

Wat zijn de symptomen van urineweginfectie?

Veelvoorkomende urineweginfectie symptomen zijn een stekende en hevige pijn in de (onder)buik en/of onderrug; vaak moeten plassen; loze aandrang; branderig gevoel tijdens of vlak na het plassen. Bij kinderen kunnen de symptomen over het hoofd worden gezien of worden toegeschreven aan een andere oorzaak.

Wanneer ontstaat urineverlies bij mannen?

Urineverlies ontstaat wanneer een deel van het urinesysteem niet goed functioneert of wanneer er een storing ontstaat tussen de signalen van de blaas naar de hersenen. De meest voorkomende oorzaak van incontinentie bij mannen, is problemen met de prostaat. De oorzaak hiervan is in de meeste gevallen een vergrote prostaat.

Wat is urineonderzoek?

Een urineonderzoek wordt verricht om een urineweginfectie (plasbuis, blaas, nieren), een nierziekte aan te tonen of als hulp bij de diagnose van algemene ziekten zoals diabetes. Een urineonderzoek kan op verschillende manieren gebeuren: via een met kleurvakjes voorziene teststrook of dipstick die in de urine wordt gedoopt.

Is urineonderzoek belangrijk?

Bij een urineonderzoek worden specifieke indicatoren in de urine gemeten. Urineonderzoek kan ook ziekten zoals diabetes aantonen. Wist je trouwens dat het mineraal fosfor een van de belangrijkste bestanddelen in urine is. Zo belangrijk zelfs, dat men fosfor uit urine wil terugwinnen.



Welke nieren zorgen voor het urinestelsel?

Je nieren vormen samen met je blaas en urinewegen het urinestelsel. Je urinestelsel zorgt voor de aanmaak, opslag en afvoer van urine. Daar komt heel wat bij kijken, maar je nieren spelen de hoofdrol. Ze zorgen namelijk voor het zuiveren van je bloed, het op peil houden van de zouten, eiwitten en zuurgraad in je bloed en het regelen van je

Wat zijn de uitscheidingsorganen van de nieren?

De nieren zijn de belangrijkste uitscheidingsorganen. Zij scheiden ureum en andere afvalstoffen uit in de urine die zij maken en vervolgens afvoeren naar de buitenwereld. De lever draagt bij tot de verwerking van de afvalstoffen zoals ammoniak (zie hoger), maar kan ook bepaalde afvalstoffen zoals afbraakproducten van geneesmiddelen en van rode

Wat is een urinevloeistof?

Urine is een lichaamsvloeistof met afvalstoffen, overtollige stoffen die door mensen en andere gewervelden via de urinewegen wordt afgescheiden. De afvalstoffen zijn eerst bij de stofwisseling vrijgekomen en door de nieren uit het bloed gefilterd.

Wat is het urogenitaal stelsel?

Het urogenitaal stelsel is opgebouwd uit het urinaire stelsel en het genitale stelsel.

Wat is het zenuwstelsel?

Dit zijn: 1 Het zenuwstelsel 2 Het ademhalingsstelsel 3 Het hart- en bloedvatenstelsel 4 Het bewegingsstelsel 5 Het spijsverteringsstelsel 6 Het urogenitaal stelsel 7 De inwendige klieren 8 Het afweerstelsel 9 De zintuigen

Hoe filter je je urine uit je bloed?

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed die samen met water je urine vormen. Via de urineleider komt de urine in je blaas terecht, waarna je het uit kunt plassen. Stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden via je nierader terug in je bloed gebracht. Op deze manier helpen de nieren de samenstelling van je bloed constant te houden.

Wat is de kleur van de urine van de mens?

Normaal is de urine van de mens helder en geel van kleur. Veranderingen in de kleur van de urine worden vooral veroorzaakt door de hoeveelheid vocht die wordt uitgescheiden: geconcentreerde urine is donkergeel tot oranje, terwijl urine die wordt geproduceerd na veel drinken waterhelder kan zijn.

Hoe wordt de zuurgraad van de urine bepaald?

De zuurgraad van de urine kan eenvoudig worden bepaald met behulp van teststrookjes. Hierbij wordt het teststrookje een paar seconden in de urine gehouden. De kleur van het teststrookje zal veranderen. De kleurverandering is afhankelijk van de zuurgraad van de urine. Na 1-2 minuten wachten kan het resultaat worden afgelezen.