Wat is het subsidiariteitsbeginsel?

Wat is het subsidiariteitsbeginsel?

Het subsidiariteitsbeginsel garandeert dat de EU alleen optreedt als dat noodzakelijk is en dat beslissingen zo dicht mogelijk bij de burger worden genomen. Op grond van het evenredigheidsbeginsel (ook wel: proportionaliteitsbeginsel) is de Unie verplicht om bij haar optreden het minst ingrijpende middel te kiezen.

Wat is subsidiariteitsbeginsel strafrecht?

2 Het subsidiariteitsbeginsel houdt in dat, indien de inzet van dwangmiddelen in de voorfase van het strafproces noodzakelijk wordt geacht, als uitgangspunt geldt dat het voor de verdachte minst ingrijpende middel wordt toegepast dat volstaat om het beoogde doel te bereiken.

Wat is het verband tussen decentralisatie en het subsidiariteitsbeginsel?

Juist omdat subsidiariteit ook het grondbeginsel is waarin de eigen verantwoordelijkheid van groepen voor de op- bouw van hun bestaan in acht wordt genomen, ligt het bij decentralisatieprocessen in Nederland voor de hand het subsidiariteitsprincipe in ogenschouw te nemen.

Wat is de decentralisatie?

Decentralisatie houdt in dat de macht in Nederland over verschillende overheden is verspreid. In het Nederlandse staatsrecht kent men een zogenaamde scheiding van de machten. De drie machten in dit model zijn de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht.

Welke elementen uit de grondwet werden behouden in het Verdrag van Lissabon?

De bepaling uit de Europese Grondwet dat Europese regelgeving voorgaat boven nationale wetgeving, is vervallen. De jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie dat Europees recht voorrang heeft boven nationaal recht blijft onaangetast.

Wat is het hoofdeigenschap in een evenredigheid?

hoofdeigenschap In een evenredigheid is het product van de uiterste termen gelijk aan het product van de middelste termen.

Is de EU-wetgeving te verdelen in primaire en afgeleide wetgeving?

De EU-wetgeving is te verdelen in primaire en afgeleide of secundaire wetgeving.

Wat zijn de belangrijkste wetgevingsmaatregelen in de EU?

De belangrijkste wetgevingsmaatregelen in de EU zijn verordeningen, richtlijnen en besluiten. Verordeningen zijn bindend en rechtstreeks toepasselijk in de hele EU. Richtlijnen zijn eveneens bindend wat betreft het beoogde resultaat, maar werken niet rechtstreeks als maatregel.