Wat is het Riagg?

Wat is het Riagg?

Een Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (Riagg) was een Nederlandse instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor diagnostiek en behandeling van mensen met een psychiatrische of psychische aandoening.

Hoe heette ggz vroeger?

Elektroshocks en insulinekuren, de eerste psychofarmaca, arbeidstherapie en creatieve therapie, de antipsychiatrie en de ommekeer in de psychiatrische instellingen in de jaren tachtig.

Wat is de PAAZ afdeling?

3.1.1 Psychiatrie in de Nederlandse ziekenhuizen In de Nederlandse ziekenhuizen vindt psychiatrische medisch specialistische zorg plaats binnen de psychiatrische afdelingen van het algemeen ziekenhuis (PAAZ) en psychiatrische universitaire klinieken (PUK).

Wat is een Riagg medewerker?

Een riagg biedt hulp bij geestelijke of emotionele problemen die de huisarts of maatschappelijk werker niet kan verhelpen. RIAGG = In de Regionale Instellingen voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (riagg’s) worden de activiteiten gebundeld op het gebied van de ambulante geestelijke gezondheidszorg.

Waar helpt het Riagg bij?

De Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg, oftewel het Riagg, is een ambulante zorginstelling voor mensen met een psychosociale of psychiatrische probleem. Een verwijzing van de huisarts of een indicatiebesluit van Bureau Jeugdzorg is hierbij nodig.

Wat is de geschiedenis van GGZ?

Rond 1200 ontstond in de steden de organisatie van zorg voor zieken. Hierbij werd onderscheid gemaakt tussen zieken en bejaarde hulpbehoevenden en de lijders aan besmettelijke ziekten en (agressieve) geesteszieken. Voor de laatste categorie werden speciale gasthuizen gesticht: dolhuizen.

Hoe is GGZ ontstaan?

Onder meer in Frankrijk (1838), Nederland (1841), Groot-Brittanniƫ (1845) en Belgiƫ (1850) werd de krankzinnigenzorg van een wettelijk kader voorzien. In de plaats van de doorgaans onmenselijke behandeling waaraan geesteszieken werden blootgesteld, kwam een meer aan wettelijke bepalingen gebonden psychiatrische zorg.