Wat is het Oxidatiegetal van zuurstof?
Zuurstof als element heeft oxidatiegetal 0, maar in verbindingen is het meestal -2.
Hoeveel elementen zuurstof zijn er?
Het atoomnummer geeft aan hoeveel protonen er in de kern van het atoom zitten. Zo heeft waterstof (H) één proton in de kern. Zuurstof (O) heeft er acht.
Wat is het Oxidatiegetal van stikstof?
Stikstof heeft een configuratie 2s22p3, waarbij drie elektronen ontbreken aan de [Ne] configuratie. In zijn verbindingen kan het element een aantal verschillende oxidatietoestanden aannemen. Wanneer het een nitride vormt neemt het drie elektronen op om de [Ne] configuratie te vormen. Het oxidatiegetal is dan −3.
Wat zijn oxidatiegetallen?
Oxidatiegetallen zijn getallen die worden toegewezen aan atomen (of groepen atomen) om scheikundigen te helpen bij het controleren hoeveel elektronen er beschikbaar zijn om te worden verplaatst, en of gegeven reactiestoffen oxideren of reduceren tijdens een reactie.
Wat is het oxidatiegetal van een neutrale stof?
De zes regels voor het bepalen van het oxidatiegetal. Het oxidatiegetal van een neutrale enkelvoudige stof is altijd 0. Het oxidatiegetal van een neutrale samengestelde stof: de som van alle oxidatiegetallen is altijd 0. Het oxidatiegetal van een monoatomisch ion = lading van het ion.
Wat is het oxidatiegetal van peroxide?
Wanneer zuurstof in de elementaire toestand is (O 2), dan is het oxidatiegetal gelijk aan 0, wat het geval is voor alle elementaire atomen. Wanneer zuurstof een onderdeel is van peroxide, dan is het oxidatiegetal -1. Peroxiden zijn een klasse van samengestelde stoffen die een zuurstof-zuurstof binding hebben (of het peroxide anion O 2-2).
Wat is het oxidatiegetal van NH3?
ja in dit geval moet het oxidatiegetal van H altijd +I zijn en de oxidatiegetal van N bekom je doordat je weet dat de som van de oxidatiegetallen van alle atomen gelijk moet zijn aan de lading. NH3=ammoniak. In mijn cursus chemie staat dit gewoon vermeld, zonder uitleg.
Wat is de term oxidatie?
De term oxidatie is afgeleid van oxygenium (in Nederlandse leenvertaling zuurstof ), beide termen een Frans, wetenschappelijk neologisme van de achttiende-eeuwse Franse scheikundige Lavoisier, ontleend aan het Oudgrieks.