Wat is het Omentum Majus?

Wat is het Omentum Majus?

Het omentum majus (ook wel het ligamentum gastrocolicum genoemd), is een buikvliesplooi die eveneens uit twee lagen bestaat en begint aan de linkerrand van de maag. Dit is de grootste buikvliesplooi, die zich naar beneden kan uitstrekken tot de bekkenholte.

Wat is Omentum minus?

Het omentum minus of kleine vetschort (kleine buikvliesplooi) is een onderdeel van het buikvlies en is tussen de leverpoort enerzijds en de maag en aanvangsgebied van het duodenum anderzijds gelegen. Het omentum minus bestaat uit twee onderdelen, het ligamentum hepatogastricum en het ligamentum hepatoduodenale.

Waar bevindt zich het buikvlies?

Het buikvlies of peritoneum is een epitheelweefsel dat de binnenkant van de buikholte en de buitenkant van de daarin gelegen organen bekleedt. Het buikvlies omhult de (intra)peritoneale ruimte, waarin zich een aantal spijsverteringsorganen bevindt.

Waar zit het omentum majus aan vast?

O. majus, het grote net; een plooi van het buikvlies, die neerhangt van de curvatura major van de maag over de dunne darmen heen, en zich vastzet aan de dwarse karteldarm.

Hoe ontstaat omentum majus?

Het omentum majus ontwikkelt zich uit het dorsale mesenterium, dat de maag verbindt met de achterste buikwand. Tijdens de ontwikkeling van de maag draait de maag 90 graden langs de as van het embryo, zodat de achterste structuren links komen te liggen, en wat voor de maag ligt rechts terechtkomt.

Wat is Antrum maag?

De maag bestaat uit twee delen. Het bovenste deel (fundus en corpus) van de maag zorgt voornamelijk voor het toevoegen van maagsap aan de brij. Het onderste deel (antrum) van de maag zorgt vooral voor het kneden, mixen en malen.

Welke organen zijn intraperitoneaal?

Organen die zich echt in de buikholte bevinden, zoals maag, lever, milt en het overgrote deel van de darmen liggen intraperitoneaal. Organen die er wel aan grenzen maar zich niet echt in de buikholte bevinden, zoals de nieren en het pancreas, noemt men extraperitoneaal (meestal retroperitoneaal).