Wat is het Nutcracker Syndrome?

Wat is het Nutcracker Syndrome?

Een Nutcracker is een aandoening waarbij de afvoerende ader van de linker nier bekneld is geraakt tussen de hoofdslagader in de buik en een slagader naar de darmen. Het bloed uit de linker nier kan niet normaal naar het hart vloeien en gaat een alternatieve route zoeken.

Hoe weet je dat je spataderen hebt?

Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Ze zien eruit als blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders….Wat merk je van spataderen?

  • zware, vermoeide en vaak warme benen.
  • jeuk.
  • een gespannen gevoel.
  • krampen.
  • een trekkende of stekende pijn in de kuiten.
  • trillingen in de benen.

Wat is Dunbar syndroom?

Bij het ligamentum arcuatumsyndroom, ook wel MALS (median arcuate ligament syndrome) of het syndroom van Dunbar genoemd, drukt het mediaan ligamentum arcuatum ter hoogte van het middenrif op de truncus coeliacus of ingewandsslagader en de plexus coeliacus.

Wat is May Thurner syndroom?

Bij het May-Thurner syndroom ligt de linker bekkenader ingeklemd tussen de rechterbekkenslagader en de wervelkolom. Door de vernauwing neemt de druk in het been toe, hierdoor ontstaat vochtophoping in het linkerbeen (oedeem) en heftige pijn en een gespannen gevoel tijdens het lopen (veneuze claudicatio).

Hoe zien beginnende spataderen eruit?

Zo ontstaan geleidelijk spataderen. Spataderen zien eruit als kronkelende, blauwpaarse bloedvaten. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten. De grote spataderen zien eruit als knobbels.

Kunnen spataderen vanzelf verdwijnen?

Spataderen verdwijnen niet vanzelf. Klachten kunnen soms afnemen door meer beweging, zoals fietsen, wandelen, kuitspieroefeningen en het vermijden van lang zitten en lang staan. Er bestaan geen medicijnen die spataderen en klachten kunnen verhelpen.

Hoe merk je dat je nierschade hebt?

Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.

Wat is de Truncus Coeliacus?

De truncus coeliacus is de eerste aftakking van de aorta na het passeren van het diafragma. Deze tak is verantwoordelijk voor de bloedvoorziening van de maag, lever en milt en gedeeltelijk verantwoordelijk voor de bloedvoorziening van het duodenum en de pancreas.

Wat is Post Trombotisch syndroom?

Wat is het posttrombotisch syndroom Het posttrombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van klachten die ontstaan na een diepe veneuze trombose (DVT). PTS ontstaat bij één op de twee a drie patiënten, meestal in het eerste jaar na de trombose.