Wat is het nut van reflectie?

Wat is het nut van reflectie?

Reflecteren is een belangrijke vaardigheid om jezelf te ontwikkelen en je gedrag en prestaties te optimaliseren. Reflecteren zorgt ervoor dat je de verantwoordelijkheid voor je groei zelf in handen neemt. Reflecteren is een vorm van leren waarbij je jezelf in het middelpunt van de belangstelling plaatst.

Hoe leer je reflecteren?

Door te reflecteren leer je begrijpen: 1 waarom je op een bepaalde manier gereageerd of gehandeld hebt, 2 hoe je je hierbij voelde, 3 waar dat gevoel vandaan komt, 4 of je hier vaker mee te maken hebt, 5 en hoe je bepaald gedrag zou kunnen verbeteren.

Hoe schrijf je een reflectieverslag?

Je bespreekt je sterke en zwakke eigenschappen en je eigen ontwikkeling. Voor veel opleidingen schrijf je regelmatig een reflectieverslag; meestal na een stage of voor een assessment. Vaak gebruik je hiervoor een model zoals de STARR-methode, het model van Korthagen of het ABCD-reflectiemodel.

Is reflecteren hetzelfde als evalueren?

Reflecteren is niet hetzelfde als evalueren. Als je een situatie evalueert kijk je alleen naar hoe de situatie is verlopen, hoe je hebt gehandeld, wat goed ging en wat je anders zou doen. Bij reflecteren daarentegen ga je in op het ‘waarom’ (een situatie zo is verlopen, je zo gehandeld hebt, etc.) en op je gevoel.

Hoe leer je leerlingen reflecteren?

Zo moeten leerlingen vaak een paar keer per jaar, meestal gelijktijdig met het ontvangen van een rapport, een formulier met reflectievragen invullen. Een gestandaardiseerd formulier met reflectievragen is alleen niet per se de meest effectieve manier om leerlingen te leren reflecteren.

Wat is het doel van reflecteren op jezelf of op je prestaties?

Wat is het nut van reflecteren? Door te reflecteren vergroot je je zelfkennis, ben je je bewust van emoties die in bepaalde situaties bij jou een rol spelen en krijg je inzicht in hoe je daar naar handelt. Vervolgens kun je op basis van reflectie je ontwikkelingsdoelen vaststellen.

Wat is reflecteren in het onderwijs?

Reflecteren laat leerlingen nadenken over wat ze hebben geleerd. Het is een belangrijk onderdeel van het leerproces en kan vooraf, tijdens en na het leren worden toegepast. Reflecteren gaat niet vanzelf. Als leraar moet je zorgen dat je de juiste vragen stelt om je leerlingen verder te helpen.

Hoe evalueer je met kleuters?

Als leerkracht benut je de natuurlijke nieuwsgierigheid van ieder kind om samen met hen een verhaal te vertellen. Door verhalend ontwerpen in te zetten, zorg je ervoor dat het leren betekenisvol wordt bij kinderen en dat ze actief gaan leren.